Klimmers vast op berg na aardbeving in Maleisië, onder hen één Belg

Twitter New Straits Times
Op de Kinabalu, de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië, zitten meer dan tweehonderd bergbeklimmers vast na een aardbeving. Onder hen één Belg, maar hij zou niet gewond zijn. De aardbeving had een kracht van zes op de schaal van Richter. Vier klimmers raakten gewond volgens lokale media. De aardbeving zou naar verluidt een vijftiental seconden geduurd hebben.

Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS gebeurde de aardbeving rond 07.15 uur lokale tijd op een diepte van tien kilometer en bevond het epicentrum zich op 54 kilometer van Kota Kinabalu, de hoofdstad van de Maleisische staat Sabah. De aardbeving was zo krachtig dat een van de twee toppen van de Kinabalu, die de "ezelsoren" worden genoemd, is afgebroken, zo meldt Masidi Manjun, de minister van Toerisme van Sabah.

Gewonden
Tijdens de aardbeving bevonden zich zeker tweehonderd klimmers, waaronder veel buitenlanders, en minstens veertig lokale gidsen op de Kinabalu, de 4.095 meter hoge berg nabij de gelijknamige stad. De Maleisische autoriteiten verplichten hen nu om op de top van de berg te blijven wegens het risico op vallende stenen en rotsen. Minstens vier klimmers raakten daardoor al gewond. Ze liepen gebroken armen en benen en hoofdwonden op.

Voorlopig zijn er nog geen meldingen van overledenen of zware materiële schade. Hoewel het eiland Borneo volledig omringd is door de Stille Oceaan, was er ook geen tsunami-alarm.

Reddingsactie
Een van de klimmers zette een foto op sociale media van klimmers die op de top van de berg zitten. "We wachten op een helikopter die ons komt redden". Voor zover bekend heeft de beving elders in Sabah geen grote schade of gewonden veroorzaakt.