Klimaatoverleg Bonn levert weinig op

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Tien dagen lang hebben afgevaardigden van de 195 staten die het klimaataakkoord van Parijs hebben getekend in het Duitse Bonn overlegd over hoe de kernpunten van het in 2015 bereikte akkoord best in de praktijk worden omgezet, opdat de globale opwarming beperkt blijft tot minder dan twee graden. 

Er werd amper vooruitgang geboekt. Bonn gold als voorbereiding voor de conferentie van COP24, de informele benaming voor de UNFCCC, het Raamverdrag Klimaatverandering, die in december in het Poolse Katowice plaatsvindt. Daar moet het 'rule book' worden goedgekeurd, het geheel aan regels om het Akkoord van Parijs tot uitvoering te brengen. 

Eens die grote lijnen zijn uitgetekend, staan nog wat zware dossiers op de plank: de nationale bijdragen van landen om hun uitstoot van broeikasgassen in te perken, transparantieregels die de lidstaten moeten hanteren om hun daden te verantwoorden en de financiering van de overgang in de landen van het Zuiden. 

Alle hoop begraven

In Bonn verliep het overleg "erg langzaam", stelde Amjad Abdulla, afgevaardigde voor de groep van kleine eilandstaten. Die traagheid begroef elke hoop om nu al enkele volwaardige teksten bijeen te schrijven. Ook EU-afgevaardigde Elina Bardram toonde zich ontgoocheld over het gebrek aan progressie. 

Eén van de knelpunten blijft de kwestie van de financiële staatshulp aan de zogenaamde ontwikkelingslanden. De landen van het rijke Noorden aarzelen om hun portefeuille al te ver te openen. "Op de door de ontwikkelde landen beloofde, jaarlijkse steun van 100 miljard dollar blijft het wachten", merkte Véronique Rigot op. Rigot, die het onderzoek leidt naar klimaatkwesties bij CNCD-11.11.11, de koepelorganisatie van Franstalige en Duitstalige Belgische ontwikkelings-ngo's en -verenigingen, volgde het overleg in Bonn vanuit België. 

Sommige landen -Frankrijk, Duitsland en Nederland- breken een lans voor hogere klimatologische doelstellingen door Europa. België houdt zich in deze kwestie op de vlakte. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Geen nood, de afgevaardigden krijgen een extra week in... Bangkok in september om verder te praten. Kwestie van de CO2 uitstoot van dit soort nutteloze conferenties nog wat op te krikken... Blijkbaar nog nooit gehoord van videoconferenties?

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Hopelijk heeft het klimaatoverleg voor de afgevaardigden toch nog een vette zitpenning opgeleverd.

 • Benny Coomans

  en hoe gaan al die deelnemers naar Bonn, inderdaad per vliegtuig, kwestie van iets positief voor het milieu te doen

 • Tony Vandermaelen

  Dat kost allemaal miljoenen euro en dat brengt niks op. Nada, nul, nihil, .. De enige die hier voordeel uithalen dat zijn de politieke parasieten die hiermee hun zakken kunnen vullen.