Klimaatmeisje Greta Thunberg reageert op geruchten dat ze geld zou krijgen voor acties: “Ik laat me door niemand betalen of beïnvloeden”

Greta Thunberg
ANP Greta Thunberg
De Zweedse Greta Thunberg werd wereldwijd bekend door haar wekelijks klimaatprotest en inspireerde daarmee acties in verschillende landen zoals de betogingen van Youth For Climate op donderdag bij ons. Maar niet iedereen is overtuigd van haar activisme. Volgens haar fans is ze een echte ‘klimaatmessias’. Volgens critici is ze de marionet van haar bekende familie en een Zweedse pr-agent. Thunberg heeft nu via Facebook gereageerd op de beweringen van die tweede groep.

Over haar bekendheid doen een aantal theorieën de ronde. Volgens sceptici is het op zijn minst opmerkelijk dat op Greta’s eerste stakingsdag, in augustus vorig jaar, net de baas van een bekend Zweeds pr-bureau langsliep en een foto maakte die viraal ging op sociale media. Het Duitse internetmagazine meedia.de vond het ook ‘verdacht’ dat Greta’s moeder – die een bekende operazanger is – een boek publiceerde kort nadat ze met haar schoolstakingen begon. Afgelopen week publiceerde de Britse klimaatkritische lobbygroep Global Warming Policy Foundation een blogpost met de provocerende kop ‘klimaat-boegbeeld of PR-praatpop?’.

Absoluut onafhankelijk

Thunberg geeft die critici nu lik op stuk. “Veel mensen houden ervan om geruchten te verspreiden en beweren dat ik betaald word voor mijn activiteiten. Maar er is niemand achter mijn acties behalve ikzelf. Mijn ouders  hadden niets te maken met klimaatactivisme voordat ik hen bewust maakte van de situatie”, legt ze uit.

Ik heb nog geen enkele klimaatactivist ontmoet die het doet voor het geld. Dat idee is volkomen absurd

Greta Thunberg

“Ik maak geen deel uit van een organisatie. Ik steun en werk soms samen met verschillende NGO’s, maar ik ben absoluut onafhankelijk en vertegenwoordig alleen mezelf. Alles wat ik doe, doe ik gratis. Ik heb nog nooit geld of een belofte ontvangen voor toekomstige betalingen. En natuurlijk zal dat zo blijven. Ik heb nog geen enkele klimaatactivist ontmoet die het doet voor het geld. Dat idee is volkomen absurd. Verder reis ik alleen met toestemming van mijn school en betalen mijn ouders alle tickets en accommodaties.”

Vader als speechschrijver

In haar thuisland Zweden wordt beweerd dat Greta’s vader Svante, een acteur, achter de acties van zijn dochter zou zitten en dat hij het brein zou zijn achter haar krachtige speeches. Volgens sommigen kunnen ze onmogelijk door een 16-jarige geschreven zijn. 

“Ik schrijf mijn eigen toespraken. Maar omdat ik weet dat ik veel mensen bereik, krijg ik van veel mensen input, zo vraag ik aan wetenschappers om bepaalde ingewikkelde zaken uit te leggen. Ik wil dat alles wat ik publiceer absoluut correct is. Ik wil geen fouten verspreiden of dingen die verkeerd kunnen begrepen worden”, zegt Thunberg daarover.

AP13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter Paulus

  Familielid woont en werkt in Zweden en daar is dit al maanden geweten

 • Heidi Werbrouck

  Ze werd geronseld door Inhmar Rentzhog, een schatrijke klimaatkapitalist met banden met Al Gore (die wel goed preekt maar meer energie verbruikt om zijn zwembad te verwarmen dan zijn hele stad samen). Thunberg werd gevraagd een jongerenadviesraad voor aandelenuitgifte te leiden en ze aanvaardde. Gratis? Euh... bton: Svenska Dagbladet.

 • wim Goossens

  En we blijven onze toekomst (jongeren) maar afbreken, net zoals we het klimaat de nek omdraaien ... Zijn we nu echt allemaal zo dom, kortzichtig, narcistisch en egoïstisch dat met onze ogen open onze kinderen en kleinkinderen negeren ????

 • piet devlieger

  "Ik heb nog geen enkele klimaatactivist ontmoet die het doet voor het geld. Dat idee is volkomen absurd". Ik wel, alle Groenen plus organisaties zoals Greenpeace dat miljarden incasseert en volledig ondoorzichtig is. Die kinderen laten zich ongelofelijk manipuleren. Nauwelijks te geloven hoe ze zich laten bedotten.

 • Janneke Alsberg

  Vreemd of niet? Als ik naar eender welke internationale NGo stap met een idee, wordt ik waarschijnlijk vriendelijk bedankt maar wordt er niet direct een hele structuur rond me opgezet met profesionele ondersteuning vanaf het allereerste moment. De klimaatmeisjes hebben blijkbaar een biezondere magnetische aantrekkingskracht die hun wel direct NGO volledige steun oplevert.