Klimaatmars in Parijs geïnfiltreerd door duizend ultralinkse activisten: winkels binnengedrongen, vuilnisbakken in brand

AFP
De Franse politie heeft bij verschillende incidenten in Parijs 99 mensen gearresteerd. De poppen gingen aan het dansen toen een mars voor het klimaat geïnfiltreerd werd door duizend ultralinkse activisten. Zij verbrandden vuilnisbakken en drongen winkels binnen.

In totaal pakte de politie 163 mensen op. Van hen moeten er dus 99 voor de onderzoeksrechter verschijnen. 174 aanwezigen kregen een boete omdat ze zich op een plek bevonden waar het verboden was te demonstreren, aldus de prefectuur. 

In de Franse hoofdstad vonden vandaag verschillende demonstraties tegelijkertijd plaats, en dat zorgde voor een gespannen sfeer. Naast de mars voor het klimaat was er immers ook een betoging van ‘gele hesjes’ die het Franse sociale en fiscale beleid aan de kaak wilden stellen. Daarnaast was er ook nog een optocht tegen de mogelijk op handen zijnde pensioenhervorming.

AFP

Black bloc
Centrum van de onlusten was de Boulevard Saint-Michel, in de studentenbuurt Quartier Latin. Daar gooiden soms gemaskerde radicale militanten projectielen naar de politie. Ze drongen ook een bankfiliaal binnen en staken vuilnisbakken in brand. De politie reageerde door iets voor 13 uur traangas in te zetten.

AFP

De klimaatmars werd geïnfiltreerd door duizend “gewelddadige individuen” van de radicale linkse activisten ‘black bloc’. De politie riep in een tweet aan de manifestanten op om zich van hen “te distantiëren”. Voor de klimaatmars zelf kwamen zo’n 10.000 mensen opdagen.

AFP

Ngo’s Greenpeace en Youth For Climate riepen vervolgens op om de mars te verlaten vanwege het geweld dat uitbrak. “Neem geen enkel risico en verlaat de klimaatmars, er is niet voldaan aan de voorwaarden voor een geweldloze mars”, twitterde Greenpeace. De organisatie laakte dat er traangas werd ingezet tegen “niet-gewelddadige demonstranten en gezinnen”.

AFP
AFP
REUTERS
AFP
AFP
REUTERS27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lode vleminckx

  En toch blijft Macron zich voordoen als de redder van Europa, maar kan zijn eigen land niet de baas.

 • thierry bollaert

  Hoe groter een stad hoe meer aangespoeld crapuul er woond in de achterbuurten. Vroeger bleven zr daar, tegenwoordig komen ze naar het centrum van de stad( voorzl s avonds) en vallen de mensen lastig/bedreigen. Moet dringend zeer streng tegen opgetreden worden, desnoods met uitwijzing nazr land van herkomst!! Is nog enige oplossing wil men europa redden!

 • Jose Van Hauwaert

  Volgens Piet Fluwijn (fake accounts moeten verwijderd worden HLN) moet de politie dus wegkijken als de linkse criminelen winkel, shops en restaurants binnendringen en vernielingen aanrichten of de zaak leegplunderen. Zo kennen we links en extreem links natuurlijk wel.

 • luc caels

  Stop toch met die klimaatbetogingen. Die 5 vierkante centimeter op de wereldkaart kan dat niet veranderen. Maar zo lomp zijn de klimaatbetogers, dat ze dat niet beseffen. Hier lachen ze er eens goed mee.

 • Robert Van Damme

  Anarchisme is iets typisch links hé...