Klimaatactivisten blokkeren terminal voor privéjets in Genève

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben de vertrekterminal voor privéjets op de luchthaven van Genève geblokkeerd.
EPA Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben de vertrekterminal voor privéjets op de luchthaven van Genève geblokkeerd.
Ongeveer honderd klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben de vertrekterminal voor privéjets op het vliegveld van Gèneve, in Zwitserland, geblokkeerd. Ze willen dat er “een einde komt aan deze absurde manier van privévervoer”.

Ongeveer honderd demonstranten kwamen bij de terminal voor privéjets samen, waar ze de ingang blokkeerden. Volgens de activisten stoot een privéjet twintig keer meer CO2 per passagier uit dan een normaal vliegtuig. Volgens de actiegroep is het “oneerlijk dat een klein gedeelte van de bevolking een onevenredige impact op de rest van de samenleving mag hebben.”

“Onze politici nemen slechts kleine maatregelen om de burgers tevreden te stellen. Terwijl we net meer inspanningen moeten doen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, dan kunnen we pas echt strijden tegen de klimaatverandering”, zegt een van de demonstranten. “Je moet niet alleen individuen verantwoordelijk achten voor de klimaatverandering, maar ook de bedrijven achter de privéjets. Zij blijven grote hoeveelheden CO2 uitstoten”, klinkt het nog. 

Na ongeveer 2,5 uur verlieten de demonstranten het vliegveld. De meerderheid van de vluchten ondervond geen vertraging of problemen, aldus een woordvoerder van de terminal aan persbureau Reuters. 

Extinction Rebellion werd vorig jaar in Groot-Brittannië opgericht, waarna klimaatacties over de hele wereld volgden. Afgelopen maandag nog dook een vijftigtal leden van Extinction Rebellion op in de hal van het Centraal Station in Antwerpen. Met pancartes als ‘39,7 graden op 25 juli: de warmste dag ooit gemeten in België’ en ‘Op 7 jaar tijd nam het aantal auto’s toe met een kwart’ werd de toon gezet. Na twintig minuten eindigde het stille protest in alle kalmte. 

Een vijftigtal leden van Extinction Rebellion voert actie in de hal van het Centraal Station in Antwerpen.
Benoit De Freine Een vijftigtal leden van Extinction Rebellion voert actie in de hal van het Centraal Station in Antwerpen.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefan leysen

  Marnick L'Eau,,,,, Nog nooit gevlogen zeker? Het is toch wel godgeklaagd dat iedereen die iets doet tegenwoordig met de vinger gewezen wordt. Alleen hard werken dat mag blijkbaar nog maar als je er dan één is die er wat meer mee verdient dan een ander is zelfs dan het kot nog te klein. Ben ik blij dat ik reeds met pensioen ben, de jonge generatie gaat nog een zware tijd tegemoet met al die regelnevelaars, zouden die werken voor de kost of leven ze van protestuitkeringen?

 • guy perain

  En al die ministers, presidenten en noem maar op die met 10 mensen een ''normaal'' vliegtuig nemen om op hun bestemming te geraken??

 • Sven Kerstens

  Maar als ze zelf de middelen hadden kochten ze er ook eentje en vlogen ze ook privé. Laat ieder mens doen wat hij wil. Altijd de ander maar de les spellen is gemakkelijk natuurlijk. Overal hetzelfde. Op mijn school waren er ook een paar flinke klimaatspijbelaars die in de grote vakantie en de herfstvakantie op reis zijn geweest met een vliegtuig.

 • Luc Deville

  1000% taksen heffen op brandstof voor privévluchten en luchthaventaks van 500€ voor opstijgen en 500€ voor landen. 2500€ extra taks voor korte vluchten. Dit alles zonder belastingaftrek en nóóit op kosten van een bedrijf enkel de passagier betaa. Enkel uitzonderingen voor dringende medische vluchten en beperkt aantal andere echt dringende zaken. Ook belasting van 100.000€ per kwartaal voor landingsplaats voor helikopters bij restaurants.

 • Frans Dedokker

  En de volgende vakantie nemen ze allemaal het vliegtuig..