Klimaatactivisten beroepen zich op Duitse grondwet om regering-Merkel aan te klagen

Klimaatactiviste Luisa Neubauer van ‘Fridays for Future’.
Photo News Klimaatactiviste Luisa Neubauer van ‘Fridays for Future’.
In Duitsland dagen klimaatactivisten de overheid van bondskanselier Angela Merkel voor de rechter omdat die volgens hen te weinig actie onderneemt tegen de klimaatverandering. Volgens de activisten is dat een schending van het grondwettelijk recht op “menselijke waardigheid”.

Het Duitse parlement keurde vorig jaar een uitgebreid pakket maatregelen goed dat het land moet helpen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 terug te dringen. Volgens milieuactivisten zijn de maatregelen echter ontoereikend. “Dit gaat niet langer enkel over de toekomstige generaties. Voor ons gaat dit over onze generatie, onze levens en het feit dat het gebrek aan actie van de overheid onze vrijheid terroriseert”, zegt Luisa Neubauer van de Duitse afdeling van klimaatactiegroep ‘Fridays for Future’ die mee het proces aanspant.

Hun rechtszaak is een van de drie rechtszaken die vorige week werden aangespannen tegen de Duitse overheid en het parlement en die zich beroepen op het basisrecht om te leven in waardigheid, zoals het beschreven staat in de Duitse grondwet. “Vandaag is de vraag of het gebrek aan actie van de overheid verenigbaar is met de grondwet. We zijn ervan overtuigd dat dit niet het geval is en daarom klagen we hen aan”, aldus Neubauer.


Milieuorganisaties Friends of the Earth, Greenpeace, Environmental Action Germany en Germanwatch, een ngo die zich inzet voor beleidswijzigingen aangaande handel, milieu en ontwikkelingssamenwerking, delen mee dat ze de rechtszaken steunen.

“PR-grap”

Volgens het conservatieve parlementslid Jan-Marco Luczack zijn de rechtszaken een goede “PR-grap” en heeft het gerecht niets te maken met het klimaatbeleid. “Het is de taak van politici om het beleid af te wegen en te maken”, zei hij in een interview voor verscheidene Duitse kranten. “Het Grondwettelijk Hof zal niet de taak van de parlementsleden vervullen.”

Volgens klimaatactivisten kan Duitsland meer doen om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen flink terug te dringen, maar staan de sterke banden tussen de overheid en de auto-industrie - die goed is voor zo’n 800.000 jobs - strengere maatregelen in de weg. Ze verwijzen daarbij naar de weerstand van de Duitse overheid om op alle autostrades een snelheidsbeperking in te voeren. Het gebrek daaraan moedigt bestuurders immers aan om schaamteloos te racen en meer CO2 uit te stoten, zeggen de activisten.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Flor Peeters

  Als je in de kijker wil staan dan moet je over het klimaat beginnen. Anuna De Wever is ook voor het klimaat daarom dat ze nu op een vervuilend cargo schip richting huiswaarts vaart.

 • Karel Flanders

  Verbied al die klimaat jongeren om nog een rijbewijs te halen voor hun 25ste. Dat zal heel wat co2 uitstoot minder zijn zoals ze zelf eisen.

 • Stephan Persoons

  In Nederland heeft de Groene NGO Urgenda (gesubsidieerd door belastinggeld) de overheid ook voor de rechter gedaagd en die heeft hen in het gelijk gesteld op basis van een niet-bindend verdrag van de VN... Totaal krankzinnig en ondemocratisch maar het kan dus... Marrakesh-pact is ook niet-bindend, remember?

 • Christian Deckers

  De jeugd is, net als de rest van de westerse bevolking, geheel gebrainwasht. Of wil die jeugd , bij voorbeeld, gewoon niet wéten dat China in 2019 een 25-jarenplan heeft opgestart voor de bouw van nieuwe bruinkoolcentrales met een capaciteit van iets meer dan de totale huidige EU-kolencentrales bij elkaar. Brazilie ook nog eens + 80%, India plus 60%. Tegen 2045 zal de fossielverbranding ruim verdubbeld zijn tegenover 2020.

 • Dirk Vantorre

  Rechters doen steeds meer aan beleid maar ze zijn niet verkozen. De democratisch verkozen regering Merkel vertegenwoordigd een meerderheid van de Duitsers. Als de Groenen en groen getinte partijen nu eens 50% zouden halen bij de verkiezingen hebben zij het voor het zeggen. Via een rechter je gelijk halen lijkt me niet echt een democratische manier.