Klimaatactiviste Greta Thunberg wint "alternatieve Nobelprijs"

Klimaatactiviste Greta Thunberg
AP Klimaatactiviste Greta Thunberg
De Zweedse tiener en klimaatactiviste Greta Thunberg is aangeduid als een van de vier winnaars van de zogenaamde "alternatieve Nobelprijs".

Thunberg werd geprezen "voor het inspireren en versterken van politieke eisen voor dringende klimaatactie in overeenstemming met de wetenschappelijke feiten", aldus liefdadigheidsorganisatie Right Livelihood Award Foudation in Stockholm.

Vorig jaar in augustus begon de 16-jarige een "schoolstaking" voor het Zweedse parlement, wat een jongerenbeweging deed ontstaan die overal ter wereld klimaatstakingen met de slogan "Fridays for Future" ("Vrijdagen voor de toekomst") op touw zette.

Toch blijft Thunberg bescheiden. "Ik ben de winnaar niet. Ik maak deel uit van een wereldwijde beweging van schoolkinderen, jongeren en volwassenen van alle leeftijden die beslist hebben in te grijpen om onze planeet te beschermen. Ik deel deze prijs met hen", stelde ze.

"Thunberg is de krachtige stem van een jonge generatie die de gevolgen van het huidige politieke falen om klimaatopwarming stop te zetten zullen moeten dragen", zei Ole von Uexkull, directeur van de stichting.
Volgens de Zweedse liefdadigheidsorganisatie nam de jury dit jaar 142 kandidaten uit 59 landen in overweging.

Bekijk ook:
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Van den bossche

  Das pas een statement naar Trump. Die heeft zich de Nobelprijs al meerdere malen aan zichzelf toegewezen. Idiot!

 • Jo Hendrik

  Haar ouders moeten haar helpen en haar steunen om terug te gaan studeren en de stomme politiek te ontvluchten

 • Jef Gevers

  Trump heeft al meer mensen verenigd waarom kreeg obama zijn nobelprijs weer ?juist ja om zijn 7 landen die hij heeft bestookt met bommen dan heeft trump idd nog niet veel loooove bombs gedropt

 • Daniel Patteet

  Waarom is iedereen zo negatief over dit meisje.Ik denk dat velen vergeten dat ze amper 16 jaar is en dat ze daar wel "de waarheid" zit te vertellen..T probleem zit hierin..Wie gaat luisteren en handelen?Ik ben al 13 jaar veganist en ik ben zeer milieubewust en ik raad ook constant iedereen die t horen wil om bewuster te leven.We hebben maar 1 planeet en we hébben haar ziek gemaakt.Gaan we ze helemaal om zeep helpen?

 • Maria Arens

  Als u het allen anders en beter kan, DOE het dan. Proficiat Greta.Hopelijk ook een proficiat voor onze planeet later.