Kleine tsunami voor Japanse kust na sterke aardbeving

THINKSTOCK
Nadat een kleine tsunami de noordoostelijke kust van Japan had getroffen, heeft de Japanse overheid beslist om het tsunami-alarm op te heffen. De mensen in het getroffen gebied mogen terug naar huis.

Volgens het Japanse meteorologische agentschap had de aardbeving een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. Er was vooral ongerustheid over enkele duizenden inwoners van Rikuzentakata, een van de steden die het ergst getroffen waren door de gigantische tsunami van maart 2011.

Officiële voertuigen reden met luide sirenes door de straten van de betrokken steden om de inwoners te waarschuwen en soms zelfs een "onmiddellijke evacuatie" te bevelen.

"Opgepast, nader de kust niet, ga u niet van de situatie vergewissen en zet al uw activiteiten aan de kust stop", waarschuwde het meteorologische agentschap. Enkel de provincie Iwate zou op dit moment risico lopen. Volgens de huidige schattingen zou de tsunami tot een meter hoog kunnen zijn.

De eerste stijging van het waterpeil werd om 8.30 uur lokale tijd verwacht (0.30 uur België). Maar om 8.47 uur in Miyako en enkele minuten later in Kujiko werd slechts een verschil van 10 centimeter gemeten. Voor de kust van Kujiko was er nadien nog een stijging van 20 centimeter.

Het gebied werd in maart 2011 getroffen door een zware beving van 9,0 op de schaal van Richter en kreeg te maken met een hevige tsunami. Dat leidde tot een kernramp bij de kerncentrale van de nabijgelegen regio Fukushima. Door de tsunami kwamen zeker 19.000 mensen om het leven.