Kleine Laila (10) schenkt 20 dollar aan Nationale Bank om Indiase economie te redden

kos
Vorig jaar in september toen de Indiase regering amper in staat bleek om de waardedaling van de rupee tegenover de dollar een halt toe te roepen, sprong een ongerust tienjarig schoolmeisje in de bres. Laila Indira Alva zond een briefje van twintig dollar naar de gouverneur van de Nationale Bank in de hoop de economie daarmee uit de nood te helpen.

Op 4 september 2013 kwam Raghuram Rajan aan het hoofd van de Nationale Bank te staan. De volgende dag schreef Laila hem een brief. "Ik hoorde over de economische crisis in het journaal en over de val van onze munt tegenover de dollar", pende ze neer.

Bezorgd
Het meisje, dat in een buitenwijk van Delhi woont, is nochtans een gewoon kind dat met haar vriendjes speelt en houdt van zingen, zwemmen en lezen. Maar toen vorige zomer het slechte nieuws over de economische situatie in haar land dag na dag de krantenkoppen domineerde, begon de kleine meid zich echt zorgen te maken.

Arm
"Ik wist dat onze economie zwak was door de sterke inflatie en corruptie", verklaarde Laila. "Ik was bezorgd dat mensen geen geld genoeg zouden hebben om te kunnen overleven en dat iedereen gedoemd was om arm te worden." Ze vroeg aan haar moeder of ze een brief mocht schrijven aan de gouverneur.

Dit is de brief die Laila aan de gouverneur schreef.
kos Dit is de brief die Laila aan de gouverneur schreef.
Laila met de gouverneur
kos Laila met de gouverneur

"Alstublieft, kom met nieuwe ideeën die onze economie uit het slop kunnen helpen", smeekte ze in de brief die ook in het schoolkrantje werd gepubliceerd. Ze besloot om eveneens een briefje van twintig dollar in de omslag te steken omdat ze dacht dat de economie het meer zou nodig hebben dan zijzelf. "Als iedereen een beetje bijdraagt, kunnen we onze economie vooruithelpen en India samen voortstuwen", hoopte Laila.

Geld terug
Tien dagen later ontving ze zowaar een antwoord van de gouverneur. "Jouw lieve gebaar heeft me erg geraakt", schreef hij. "Ik besef dat dit een uitdagende tijd is voor onze economie maar ik twijfel er niet aan dat we hier sterker zullen uitkomen. Ik stuur jou ook het briefje van twintig dollar terug met de verzekering dat we voldoende buitenlandse wisselreserves hebben om deze situatie aan te kunnen. Als je eens naar Mumbai komt, breng ons dan zeker een bezoekje."

Vrouwelijke gouverneur
En zo geschiedde in november. Toen Laila's vader voor een meeting naar Mumbai moest, mocht ze mee en ontmoette ze de gouverneur. Ze stelde hem vragen als "waarom print de Nationale Bank gewoon geen geld bij zodat mensen niet arm hoeven te zijn?". Raghuram Rajan legde haar uit dat die actie nefast zijn zijn voor de inflatie. "Waarom is er nog nooit een vrouwelijke gouverneur geweest?", vroeg ze ook. "Misschien word jij dat wel ooit?", antwoordde het hoofd van de Nationale Bank. "Misschien", zei het pientere schoolmeisje dat het bericht van de gouverneur samen met het dollarbriefje ondertussen heeft ingekaderd.

Het antwoord dat Laila op haar beurt kreeg van de gouverneur
kos Het antwoord dat Laila op haar beurt kreeg van de gouverneur