Klacht wegens neonazisme tegen FPÖ-leider Oostenrijk

Heinz-Christian Strache, voorzitter van de FPÖ.
Heinz-Christian Strache, voorzitter van de FPÖ.

De voorzitter van de extreemrechtse Oostenrijkse partij FPÖ, Heinz-Christian Strache, heeft volgens het blad News een foto bijgewerkt om te verhullen dat hij deelnam aan een paramilitaire oefening. News diende een klacht in tegen Strache wegens verheerlijking van het nationaal-socialisme. Strache kwam in het verleden al in opspraak omdat hij zou dwepen met het neonazisme.

"Paintball"
In 2006 staken geruchten de kop op dat Strache in het verleden had deelgenomen aan paramilitaire oefeningen met mensen die intussen waren veroordeeld voor neonazistische activiteiten. Strache verdedigde zich dat hij enkel "paintball had gespeeld met mensen die toen nog geen strafblad hadden". Hij gaf bovendien zelf foto's aan de nationale televisiezender ORF om zijn verhaal te staven.

Bijgewerkt
Het blad News beweert nu dat Strache een van die foto's heeft bijgewerkt. De foto die destijds op ORF werd getoond, toont enkel Straches gezicht, met op de achtergrond eerder onduidelijke silhouetten. De originele foto die News nu heeft bemachtigd, toont Strache volledig in legeruniform, met op de achtergrond mensen die wapens vasthouden.

Verheerlijking nazisme
Voorts publiceert News een foto van de FPÖ-leider met een camouflagebroek, een kaki hemd en een Duitse vlag. Daarnaast staat een foto van een gemaskerde man in dezelfde houding, met een sterk gelijkende lichaamsbouw, die een wapen vasthoudt.
Het blad heeft een klacht ingediend tegen Strache wegens verheerlijking van het nationaal-socialisme.

Storende factor
"Ik verwachtte me hieraan tijdens de verkiezingscampagne. Dit bevestigt dat ik een storende factor ben voor sommige kringen", verdedigt Strache zich in reacties. Zijn partij zou bij de vervroegde verkiezingen van 28 september 18 procent van de stemmen halen, goed voor een derde plaats na de sociaaldemocraten en de conservatieven.

Neonazigroet: drie pintjes
De FPÖ-leider werd eerder al eens aangeklaagd voor het gerecht door de krant Oesterreich omdat hij op een foto een neonazigroet bracht. Op de foto was te zien hoe hij drie vingers omhoog hield, een alternatief voor de Hitlergroet met gestrekte arm. Het ging om een foto uit Straches studententijd. Hij verdedigde zich door te stellen dat hij op de foto drie pintjes bier bestelde. (afp/eb)