Klacht van Puigdemont en medestanders in Straatsburg afgewezen

De Catalaanse leider Carles Puigdemont.
REUTERS De Catalaanse leider Carles Puigdemont.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft een klacht van de Catalaanse separatistische leider Carles Puigdemont afgewezen. Puigdemont en verschillende medestanders hadden zich in oktober 2017 verzet tegen het verbod van een parlementaire zitting, waarop de onafhankelijkheid van de Spaanse regio zou worden afgekondigd.

Het Spaans grondwettelijk hof had met het verbod gehandeld in het belang van de openbare veiligheid, deelde het EHRM dinsdag ter rechtvaardiging van zijn beslissing mee. Dat Puigdemont ondanks het verbod op 10 oktober 2017 tijdens een plenaire zitting de onafhankelijkheid had uitgeroepen, is een inbreuk op een vorige beslissing van het grondwettelijk hof, aldus de EHRM in Straatsburg.

Referendum

Gewezen regionaal president Puigdemont en 75 andere Catalaanse politici, waaronder voormalig parlementsvoorzitter Carme Forcadell, hadden in het verbod op de plenaire zitting een beknotting van hun recht op vergaderen en vrije meningsuiting gezien. Onder leiding van Puigdemont had de regionale overheid van Catalonië op 1 oktober 2017 een volksraadpleging over onafhankelijkheid gehouden, hoewel dit door de Spaanse justitie was verboden.

Verkozen in Europees Parlement

Na de stemming en het daaropvolgende onafhankelijkheidsbesuit werd Catalonië door Madrid maandenlang onder curatele gesteld. Puigdemont vluchtte naar België waar hij in ballingschap verblijft, maar veroverde bij de Europese verkiezingen van zondag een zetel in het Europees parlement. 

Forcadell moet zich momenteel in Spanje voor de rechtbank verantwoorden voor rebellie en het misbruik van publieke middelen.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Vanlaeken

  Dus een onderdrukte regio geraakt nooit vrij ?! Want zolang de bezetter een wet heeft die onafhankelijkheid uitroepen verbiedt, kunnen de onderdrukten geen kant uit. Dasis absurd. Een volk moet zijn eigen onafhankelijkheid kunnen uitroepen op democratische wijze, anders ben je voor eindeloze onderdrukking... Madrid gedraagt zich hier als een vijandige bezetter, ik vind dat niet van deze tijd, en al zeker niet in Europa. Het enige wat Catalanen nu rest is de wapens opnemen zoals de basken ?!

 • Cédric Cuypers

  Marc Le Loup, in Italië, Oostenrijk, Polen en Hongarije, waar nationalistisch rechtse partijen het bewind bepalen, was Puigdemont al lang opgepakt hoor. Die rechtse partijen lachen daar niet mee! Oeps, de NVA is een vreemde eend in de bijt, hoe zou dat toch komen ...

 • Ronny Ooijen

  jan wuyts, u mag gerust maandelijks 4400 euro op Puigdemont zijn rekening storten. Dan verhongert hij nog hoor. Dat is namelijk de maandelijkse huur van die woning in Wallonië waar hij verblijft. Dan mag u hoogst waarschijnlijk een bedankbriefje verwachten....in het Frans uiteraard.

 • lut vanhyfte

  Heer Schijven; Denk niet dat Puigdemont's zitting in Europees Parlement zal doorgaan, daarvoor moet hij eerst persoonlijk akte opnemen in Madrid en wordt meteen (terecht) gearresteerd.

 • Benny Marcelo

  Vrijheid van volkeren, de grote schrik van Europa.