KKK demonstreert in South Carolina voor zuidelijke vlag

Een lid van de Ku Klux Klan demonstreert met de zuiderse vlag in de staat Tennessee. Foto uit 2009.
PHOTO_NEWS Een lid van de Ku Klux Klan demonstreert met de zuiderse vlag in de staat Tennessee. Foto uit 2009.
De racistische Ku Klux Klan heeft toestemming gekregen om in South Carolina te demonstreren voor de omstreden zuidelijke vlag. De toestemming voor de demonstratie komt bijna twee weken na de moord op negen zwarte kerkgangers in een kerk in Charleston. De schutter, Dylann Roof, poseerde veelvuldig op foto's met de zuidelijke oorlogsvlag.

De KKK-leden zullen op 18 juli demonsteren voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Columbia, zo'n 200 kilometer buiten Charleston. Op het terrein van het parlement wappert nog altijd de Confederates-vlag bij een oorlogsmonument. De KKK-groep die bijeenkomt noemt Roof 'een jonge strijder'. 

Gouverneur Nikki Haley riep het parlement na de schietpartij op de vlag snel te laten verwijderen. Het is onduidelijk of dit ook zal gebeuren. Een woordvoerder van Haley liet weten dat zij de KKK-betoging afkeurt. "Dit is onze staat en ze zijn hier niet welkom", aldus de gouverneur in een verklaring.

De KKK-leden willen met de demonstratie protesteren tegen het verwijderen van de vlag op het parlementsterrein. De demonstratie wordt georganiseerd door de afdeling 'Loyal White Knights' van de KKK. In een interview met de krant The Post and Courier in South Carolina betuigt de leider van deze afdeling, Robert Jones, zijn steun aan Roof. Volgens Jones ging Roof alleen in de fout door biddende kerkgangers aan te vallen.

KKK-leden bij een kruisverbranding in South Carolina.
REUTERS KKK-leden bij een kruisverbranding in South Carolina.

Strijder

Het nieuws over de toestemming voor de demonstratie komt vier dagen nadat president Obama in Charleston een emotionele grafrede hield voor de omgebrachte dominee van de Emanuel-kerk.

Volgens het Southern Poverty Law Center, dat extremistische groepen in het zuiden van de VS onderzoekt, zijn de Loyal White Knights een vrij actieve groep binnen de KKK. Op het antwoordapparaat van de South Carolina-afdeling van de KKK wordt Roof 'een jonge strijder' genoemd. 

De KKK is berucht vanwege racistisch geweld tegen zwarte inwoners van de zuidelijke staten. De beweging maakte zich onder andere schuldig aan moorden en het verbranden van kruizen bij zwarte kerken.