Kinderen van Belgische jihadist aangemeld bij ambassade in Turkije

Een foto van 17 oktober uit het kamp Al-Hol.
AFP Een foto van 17 oktober uit het kamp Al-Hol.
Een van de twee Nederlandse vrouwen die zich met hun kinderen hebben gemeld bij de Nederlandse ambassade in Turkije heeft kinderen met een Belgische jihadist. Dat vernam De Morgen van meerdere bronnen.

De twee Nederlandse Syriëgangsters meldden zich woensdag bij de ambassade in Ankara. Ze zouden enkele weken geleden uit het kamp Al-Hol in Noord-Syrië ontsnapt zijn. Voorlopig zitten ze vast in een Turkse cel, maar ze vroegen Nederland om bijstand.

Van Fatima H. heeft Nederland de nationaliteit afgenomen wegens betrokkenheid bij een terreurorganisatie. Volgens de nieuwe informatie hebben haar kinderen van 3 en 4 jaar een Belgische vader. Ali El Morabit werd in 2015 bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel op het proces rond Sharia4Belgium. Het is niet duidelijk of hij nog leeft.

Als Nederland niet wil optreden, kan de Belgische link een belangrijk gegeven worden. In de Nationale Veiligheidsraad heeft België immers vastgelegd dat ons land kinderen onder de tien jaar terughaalt als ze zich aanbieden op een veilige plaats. “Maar eventuele banden met België moeten eerst nog bewezen worden via DNA-testen”, zegt een bron in veiligheidskringen. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Claudia Rosseel

  Belgische vader ook de nationaliteit ontnemen wegens betrokkenheid bij een terreurorganisatie? Of wordt dit in België met andere maten en gewichten gemeten ?

 • Marc Camp

  Waarom altijd belgisch, en hun zogenaamde tweede nationaliteit die ze nog altijd boven dat van de belgische beschouwen? Laat ze naar dat land gaan!

 • Jos Brems

  Toch handig als je kan goochelen met al die paspoorten .

 • Jos Brems

  Mr. El Morabit zal nog wel een tweede nationaliteit hebben. Stuur ze dan naar dat land, want hij haat(te) blijkbaar toch westerse landen.

 • Maxim Deruyck

  Beter voorkomen dan genezen.. die mensen moeten nauwkeurig onder ons controle blijven. Ons van niets aantrekken heeft ons Zaventem gekost..