Kinderen jonger dan twee verkracht door babyfluisteraar

UNKNOWN
Nederlandse speurders zijn geschokt door de kinderpornofoto's die ze onderzoeken in de zaak van "babyfluisteraar" Robert Mikelsons, de 27-jarige oppasser en werknemer in twee crèches die tientallen kinderen misbruikte in Amsterdam. Daarbij zijn beelden van peuters jonger dan twee jaar die verkracht worden. Deskundigen vrezen ondertussen dat er veel bewijsmateriaal is verdwenen omdat de echtgenoot van Mikelsons vier dagen de tijd kreeg na diens arrestatie om de inhoud van zijn websites te wissen.

Het gerecht heeft gisteren forensische kopieën gemaakt van de dertig websites die Richard van Olffen, de 37-jarige echtgenoot van de Letse hoofdverdachte Robert Mikelsons, op zijn naam had staan meldt De Telegraaf. Ook worden websites van kinderdagverblijven onderzocht, die op zijn naam stonden.

Vier dagen
De websites hebben echter slechts een backup hebben van twee dagen, terwijl Van Olffen na de arrestatie van zijn partner op dinsdag 7 december nog zeker vier dagen kans gezien om aan de websites te sleutelen voor ook hij werd gearresteerd.

Smoes
Van Olffen, die sinds 2003 tientallen websites in de lucht hield, belde het webhostingbedrijf op donderdag 9 december met een smoes volgens De telegraaf: de rekeningen zouden wat later worden betaald omdat er thuis een inval van de fiscus' was geweest. Hij vertelde erbij dat er beslag was gelegd op zijn computers en dat hij of zijn partner daardoor niet meer konden internetbankieren. In werkelijkheid was zijn partner toen al gearresteerd als ontuchtverdachte.

Week
Opmerkelijk is dat het gerecht pas eergisteren - een week na de arrestatie van Robert Mikelsons - contact legde met het webhostingbedrijf, en dan nog nadat het bedrijf diezelfde dag zelf had gebeld. Pas gisternamiddag hebben gespecialiseerde ict-rechercheurs van het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag urenlang kopieën gemaakt van de complete digitale inhoud van de gewraakte websites, aldus De Telegraaf.

Weeshuis in Kenia
Ondertussen wordt ook steeds duidelijker hoe internationaal Mikelsons en Van Olffen werkten. In 2006 registreerde Van Olffen bijvoorbeeld de website www.africafilms.nl. In diezelfde periode werkte zijn partner Robert Mikelsons in een kinderweeshuis in Kenia. (tlg/mvl)