Kinderen graven mineralen voor uw auto en smartphone op, maar het kan ook anders

EPA
Veel auto's en elektrische apparaten hadden niet gemaakt kunnen worden zonder kinderarbeid. Dat stelt hulporganisatie Terre des Hommes die onderzoek deed naar het delven van mica. Bij de winning van dat mineraal met glimmende, hittebestendige en isolerende eigenschappen worden veel kinderen ingezet. Mica wordt gebruikt voor ieder product waar een printplaat in zit, maar ook voor bijvoorbeeld bepaalde autolakken.

De elektronica-industrie, waar Terre des Hommes ook auto-elektronica in meetelt, neemt ruim een kwart van de wereldwijde micaproductie af. De verf- en coatingindustrie bijna net zoveel. Veel bedrijven beseffen echter niet dat er mica in hun producten zit of hebben geen weet van hoe het mineraal gewonnen wordt.

Het soort mica dat in elektronica zit wordt door de allerarmsten in landen als India, Madagascar, China, Sri Lanka, Pakistan en Brazilië gewonnen. Bij de arbeidsintensieve winning worden ook veel kinderen ingezet, die een grote kans op longziekten hebben door het fijnstof dat vrijkomt bij het loshameren van de mica.

Er is wel een alternatief in synthetische mica. Dat wordt echter vooral in cosmetica gebruikt en vormt ongeveer een tiende van de totale micamarkt. Terre des Hommes wil dat bedrijven beter opletten waar hun mica vandaan komt en hoe het gewonnen wordt. Ook overheden moeten optreden tegen kinderarbeid.

AFP14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rud beernaert

  Dat ze de schuldigen zoeken bij de overheden en fabriekanten,Wij als gebruiker worden steeds met de vingers gewezen, wij hebben daar niet om gevraagd, het zijn zij die de winsten opstrijken terwijl wij er ons blauw voor betalen.

 • Christine Laevers

  De regeringen van die landen zijn verantwoordelijk. Kinderen horen thuis op school! Onderwijs dient gratis te zijn. In het algemeen vind ik ook dat er veel minder kinderen geboren mogen worden, maar wat doe je met de kinderen die er al zijn ? Als consument kan je weinig doen. Toch wel opvallend zijn pubs op Franse posten die zeggen 'Zonder palmolie.' Ergens bougeert er toch wel iets.

 • stefan crama

  In deze zaak voel ik mij totaal niet aangesproken.En wil je kinderarbeid afschaffen,ga dan eens aankloppen bij de politieke klasse van die landen en zorg voor inkomens voor die gezinnen in plaats van ons altijd de schuld van alles te geven.

 • Gerard Braeckmans

  Jan Maarten, je uitleg is heel simpel, zelfs naïef!

 • Patrick De backer

  Hallo Calvo en andere geitenwollensokken??? Dit is wel ecologische verantwoord nietwaar?