Kinderen excuseren zich voor terreurdaden

De Marokkaans-Nederlandse filmmaker Abdelkarim El-Fassi is in opspraak geraakt na het uitbrengen van een merkwaardige video. In het filmpje moeten Nederlandse kinderen zich verontschuldigen voor de terreurdaden van de broers Kouachi in Parijs en de massamoord van Anders Breivik in Noorwegen.

Met de tape wil El-Fassi duidelijk maken dat sommige culturen -met name moslims- zich moeten verontschuldigen voor en distantiëren van daden die zich elders in de wereld afspelen, zoals terreuracties.

"Nog nooit zo oncomfortabel gevoeld"
Daarom koos El-Fassi voor het verhaal van de rechtse extremist Anders Breivik bij een blanke jongen met blonde lokken. Bij het getinte kereltje wordt de vergelijking gemaakt met de gruwelheden van de terreurbroers Kouachi. Met de video wil hij laten zien hoe snel het zelfvertrouwen en eigenbeeld van kinderen kan beschadigd worden.

In de beschrijving zegt El-Fassi dat hij zich "nog nooit zo oncomfortabel gevoeld heeft tijdens het maken van een video". "Het is onethisch en onpedagogisch", schrijft hij. Volgens de initiatiefnemer geven we bepaalde groepen collectief de schuld van 'verschrikkelijke dingen'. "Dat moet stoppen omdat anders het probleem voor de volgende generaties alleen maar groter wordt", klinkt het.

Reacties
Op sociale media wordt met gemengde gevoelens gereageerd. "Vet gedaan. Het wordt zo pijnlijk dat je het dan misschien gaat begrijpen", reageert iemand. Iemand zegt er tranen van in de ogen te krijgen, terwijl een ander weer schrijft dat je van kinderen moet afblijven.