Kinderartsen: "Knoopcelbatterijen inslikken is dodelijk"

"Ouders, laat niks slingeren"

Röntgenfoto van een klein kind dat een knoopcelbatterij heeft ingeslikt.
AD Röntgenfoto van een klein kind dat een knoopcelbatterij heeft ingeslikt.
Kinderartsen in Nederland slaan alarm over de heftige, soms dodelijke gevolgen die het inslikken van een kleine batterij kan hebben. Alleen al vorige week belandden drie kinderen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam.

Het gaat om de ronde en platte knoopcelbatterijtjes, die vaak in afstandsbedieningen, fietslampjes en speelgoed zitten. Deze batterijen lekken een bijtend zuur dat al binnen een uur een gat in de slokdarm kan branden.

Sinds 2008 zijn hierdoor ten minste zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt. Twee van hen zijn overleden. Het aantal slachtoffers ligt vermoedelijk veel hoger, zegt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC had vorige week maar liefst drie kinderen op de operatietafel. "Ouders, laat niks slingeren. Nieuwe, volle batterijen zijn het gevaarlijkst", waarschuwt zij. "Het zuur van de batterij vreet zich binnen een mum van tijd door de slokdarm en kan zo in de halsslagader, luchtpijp of in de aorta terechtkomen."

Vorig jaar overleed één dreumes in het Erasmus MC aan de gevolgen, een ander raakte halfzijdig verlamd en een derde hield er een dwarslaesie (uitval van de zenuwen met mogelijke verlamming tot gevolg) aan over. Om de maand meldt zich in het ziekenhuis een nieuw geval en nu zelfs drie in één week.

Blijvende schade

Elders in Nederland liepen kinderen ook blijvende schade op aan hun slokdarm of luchtpijp, waardoor ze niet meer normaal kunnen eten of ademen. In 2014 overleed een 1-jarig jongetje dat een batterij had ingeslikt. De huisarts had het kind naar huis gestuurd met een zetpil.

Wanneer huisartsen of ouders vermoeden dat een kind een batterij heeft ingeslikt, moeten zij direct naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto, zegt De Ridder. "Het eerste teken is dat een kind niet wil eten. Wanneer het kind bloed begint te spugen, is de schade al heel groot."

Sinds vorige week hebben alle kinderartsen in Nederland een oproep gekregen van de NVK om elk batterij-incident te melden. Maandelijks wordt deze oproep herhaald en elk kwartaal moeten de artsen een update geven over het letsel van hun patiënt. 

thinkstock5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thomas Anderson

  Zit in kinderspeelgoed dus zo gevaarlijk kan het niet zijn toch ?

 • Pieter De Koninck

  "Het eerste teken is dat een kind niet wil eten" 95 procent dus

 • georges quintelier

  Gevaarlijk spul...natuurlijk is het wijs om die buiten het bereik van kleine kinderen te houden..

 • Stefanie, Fanny Verhuysen

  Daar hoef ik geen arts voor te zijn, om dat te weten.

 • Yves Van Rossem

  Misschien moeten we dan de knoopcelbatterijen verbieden of onder voorschrift plaatsen?