Kind van transgender man kan eerste Britse jongen zonder officiële moeder worden

iStock
De rechtbank in Londen buigt zich momenteel over een naar verluidt "opmerkelijke en ongeziene zaak". Een alleenstaande transgender man – die vorig jaar beviel van een jongetje – vecht voor het recht om als vader van het kind erkend te worden. Op de geboorteakte staat te lezen dat hij de moeder is, maar dat wil de man laten aanpassen. Als dit lukt, dan wordt het jongetje het eerste kind zonder legale moeder in Groot-Brittannië. Dat schrijven Britse media.

De transgender man – die enkel een operatie onderging om zijn bovenlichaam te veranderen – wilde dolgraag een kind en werd zwanger via een intra-uteriene inseminatie waarbij het zaad van een donor in de baarmoeder werd gebracht. Meer dan een jaar geleden, nog voor de geboorte van zijn eerste kind, ontving de Brit het certificaat dat hij voortaan officieel als man door het leven zou gaan. Wanneer hij na de bevalling de geboorteakte onder ogen kreeg, las hij echter ‘moeder’ op het officiële document.

De man wil nu wettelijk beschouwd worden als vader, maar volgens de wet moet diegene die van het kind is bevallen als moeder geregistreerd worden. “Dit is een inbreuk tegen de mensenrechten. Het moet mogelijk worden om dit aan te passen gezien de veranderingen die de jongste jaren hebben plaatsgevonden in onze maatschappij”, zo stond in het verzoekschrift van de man te lezen.

“Het is nochtans een aanvaard feit dat een man geworden vrouw wettelijk haar vermogen om kinderen te verwekken mag behouden en mag bevallen”, zei Hannah Markham, hoofd van het advocatenteam van de man, in de rechtbank.

De zaak zet het officiële onderscheid tussen moeder en vader op de helling, aldus rechter Justice Francis die zal beslissen of de geboorteakte aangepast moet worden. Volgens hem is het de eerste keer dat een dergelijke kwestie voor een rechtbank in Groot-Brittannië verschijnt. “Als de man dit wint, zal de wet wellicht veranderd moeten worden”, klinkt het. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ANN LIMBOS

  Dan moet er opkomen : papa én mama.

 • Karine Roeland

  Of je bent vrouw of je bent man. Hoe moet dat kind zich voelen met een ouder die half vrouw en half man is? Is dit dan een vrouwman of manvrouw? Transgender tot daar aan toe, maar dan volledig en niet half.

 • Christine Laevers

  Moeilijke denkoefening. Maar hij kan de vader niet zijn vermits iemand anders sperma heeft geleverd. Administratie kan niet iedereen op zijn/haar wenken bedienen. Er zijn grenzen.

 • Luc Cuypers

  De mensen worden zot !

 • Gilbert Hermans

  Zulke zaken doen me steeds denken aan een lied van Urbanus: "de wereld is om zeep, er gebeuren rare dingen om ons heen", een waarheid als een koe!