Kim Kardashian overtuigt Trump om 63-jarige oma in gevangenis gratie te verlenen

Alice Marie Johnson.
CAN-DO Alice Marie Johnson.
Donald Trump heeft vandaag gratie verleend aan de 63-jarige Alice Marie Johnson die al sinds 1996 in de cel zit voor drugsfeiten. Kim Kardashian bepleitte haar zaak vorige week bij de Amerikaanse president. Welke strafvermindering Johnson krijgt, is nog niet bekend.

Alice Marie Johnson zit sinds oktober 1996 in Alabama in de cel voor haar betrokkenheid bij een drugssmokkelnetwerk waar ze de communicatie verzorgde tussen de verdelers en de verkopers van cocaïne, zodat die niet rechtstreeks met elkaar in contact zouden staan. De vrouw kreeg daarvoor levenslang, zonder kans op vervroegde vrijlating. Het was haar eerste vergrijp.

Kim Kardashian voert al sinds vorig jaar actie voor een presidentieel pardon voor de vrouw. Vorige week was ze te gast in het Witte Huis. Haar ontmoeting met de president was voorbereid door Jared Kushner, de schoonzoon van de president die als Witte Huis-adviseur gevangenishervormingen in zijn portefeuille heeft.

"Het telefoongesprek dat ik net had met Alice zal altijd een van mijn beste herinneringen ooit zijn", tweette Kardashian vanavond. "Het haar vertellen en haar horen huilen is een moment dat ik nooit zal vergeten."

Trump ging vorige week in the Oval Office maar wat graag op de foto met Kim Kardashian.
Photo News Trump ging vorige week in the Oval Office maar wat graag op de foto met Kim Kardashian.

Modelgevangene

Volgens haar familie en aanhangers is Johnson een modelgevangene. Ze is een gewijde dominee, een toneelschrijver, een mentor, raadgever, studiebegeleider en begeleider van suïcidale gevangenen. Ze heeft geen enkele overtreding begaan tijdens haar 22 jaar in de cel. 

De vrouw diende in het verleden al drie keer een gratieverzoek in, maar kreeg van voormalig president Barack Obama drie keer een njet. In die zin is Trumps presidentieel pardon geen verrassing, aangezien hij graag besluiten neemt die lijnrecht tegen Obama's beslissingen ingaan, maar de president liet wel al meermaals verstaan dat hij zwaardere straffen en in sommige gevallen zelfs de doodstraf wil voor bepaalde drugsdealers.

In een mededeling van het Witte Huis luidt het dat de overgrootmoeder de verantwoordelijkheid voor haar daden op zich heeft genomen en twee decennia lang inderdaad een modelgevangene is geweest. Welke genade ze precies heeft gekregen is niet meegedeeld. Maar mogelijk zal het erop neerkomen dat ze snel vrij zal komen.

De burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) is eveneens tevreden en riep het staatshoofd op hetzelfde te doen voor andere mensen die voor niet-geweldsdelicten gevangen zitten.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • andy siku

  Amai zeg, sommige commentaars hier bewijst hoe irrationeel wij Vlamingen soms kunnen denken. 22 jaar voor het verkopen van schadelijke middelen is voldoende, zeker als we het vergelijkt met ons rechtssysteem waar doodslag maar gemiddeld 20 - 30 jaar is. Iemand doden is veel erger het verkopen van drugs hoor. De druggebruikers kiezen er bewust voor en zijn zelf ook verantwoordelijk voor hun aankopen.

 • Jurgen Maes

  Als tussenpersoon voor drugshandel en aangezien haar goed gedrag meer dan genoeg gestraft geweest. Er lopen ergere gevallen vrij rond. Ook slimme zet van Trump is zo dom niet als iedereen denkt.

 • Hans Mannaerts

  Dit toont nog maar eens aan dat Trump niets liever heeft dan dat men zijn ego streelt. Langs de ene kant roepen dat drugsdealers streng moeten aangepakt worden, aan de andere kant gratie verlenen. En Ben De Staercke, hoe vertrouwd ben jij met de zaak? Jij hebt docus gezien van groepen die haar vrij willen krijgen. Maar heb je de bewijsvoering tot in detail bekeken? Getuigenissen gelezen?

 • Jef Denijs

  Wat zou Trump doen als het om een doorsnee Amerikaanse ging ? Niks waarschijnlijk, het gaat enkel over politiek gewin. Wat niet wegneemt dat dit terecht is.

 • Merlijn Dijkstra

  Gewoon slimme zet van Trump , geliefd bij Kardashian = geliefd bij haar aanhang en zo wordt hij populairder.