Kim Jong-un staat open voor derde top met Trump, maar het moet wel anders dan vorige keer

Kim Jong-un
REUTERS Kim Jong-un
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is bereid tot een derde top met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft het Zuid-Koreaanse agentschap Yonhap onder aanhaling van Noord-Koreaanse staatsmedia bericht. 

Maar hij heeft geen interesse in een nieuwe ontmoeting met Trump als het een herhaling van de top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi van februari wordt. In een speech voor de Opperste Volksvergadering in Noord-Korea gisteren vroeg Kim zich openlijk af of de VS “serieus de relatie tussen beide landen wil verbeteren”.

In Hanoi kwamen de Verenigde Staten met “volledig onrealiseerbare plannen” en “waren ze niet echt klaar om met ons te zitten en het probleem op te lossen”, zei Kim. Het mislukken van de top in Hanoi kan er volgens Kim toe leiden dat de spanningen uit het verleden weer terugkeren.

Vorige maand waarschuwde een hoge Noord-Koreaanse functionaris dat Kim overweegt raketlanceringen en kernproeven te hervatten, tenzij Washington concessies doet zoals het versoepelen van sancties. Trump wil de sancties voorlopig juist handhaven, zei hij donderdag na overleg met de Zuid-Koreaanse president Moon. Hij staat niet afwijzend tegenover een derde top met Kim Jong-un.

De Noord-Koreaanse leider is bereid “tot eind van het jaar” te wachten op een beslissing van de Amerikanen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Trump gaat louter voor de mooie camerabeelden en om zijn populariteit te verbeteren, diplomatie is het laatste dat van hem mag verwachten. Hopelijk komt de toenadering, zal echter in kleine stappen per keer zijn.

 • Edmond Dantès

  De fantastische deal die Trump bij de eerste ontmoeting reeds gerealiseerd had, wat is daar mee gebeurd? Of was het zoals quasi altijd bij ons "stabiel genie" vooral zichzelf bestoefen. Kim bespeelt Trump die zich als een klein kind in de doeken laat doen.

 • Jan Van Rompaey

  Nu gaat hij al eisen stellen? Hoeveel mensen heeft hij al laten vermoorden ?

 • Jef Heffens

  Die houdt iedereen al meer dan 10 jaar gewoon voor de gek. Echt vooruitgang voor de Noord-Koreanen is maar mogelijk zonder de Kim dynastie, maar dat weet Kim ook. Hij wil gewoon zijn lui lekker leventje behouden ten kost van om het even wat.

 • Mohamed Achar

  Trump gebruikte woorden als 'verliefd' als hij het over de dictator Kim Jong-un heeft. Hij wil wanhopig een deal met Noord-Korea. Waarom? Eerst gebruikte hij harde bedreigingen en bluf en daarna lieve woorden. Een strategie uit zijn zakelijke leven. Er kunnen twee redenen zijn: hij wil uit wanhoop alsnog een succes op zijn naam krijgen na al die mislukkelingen, hij wil dat die dictator achteraf zo dankbaar wordt dat hij de bedrijven van Trump toegang geeft tot de nieuwe economie zonder sancties

Video