Kim Jong-un schrapt huwelijken en begrafenissen in aanloop naar historisch congres

Kim Jong-un, sinds 2010 de Grote Leider van Noord-Korea.
AP Kim Jong-un, sinds 2010 de Grote Leider van Noord-Korea.
Geen huwelijken, geen begrafenissen: de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij neemt enkele drastische veiligheidsmaatregelen in de aanloop naar het partijcongres dat voor het eerst in 36 jaar georganiseerd wordt.

De lockdown van Pyonyang. Zo omschrijft Daily NK, dat zegt bronnen te hebben in Noord-Korea, de maatregelen die Kim Jong-uns partij heeft aangekondigd. Zo wordt ook vrij bewegen in en rond de hoofdstad verboden, en wordt het aantal controles en huiszoekingen opgedreven.

De extra maatregelen zouden er komen om het risico op incidenten tijdens het partijcongres te beperken. Dat congres is historisch te noemen. De vorige editie vond liefst 36 jaar geleden, in 1980 plaats. Toen werd Kim Jong-uns vader, Kim Jong-il, aangeduid als de nieuwe leider van het land.

De 33-jarige Kim Jong-un, die al sinds 2010 de Opperste Leider van zijn land is, zou op het congres zijn macht willen bestendigen en er zijn visie op de economische en militaire toekomst van zijn land voorstellen.

Sancties

In maart legden de Verenigde Naties (VN) Noord-Korea strenge economische sancties op omwille van nucleaire testen die het land had uitgevoerd. Door die sancties geraakte Noord-Korea in nog moeilijker economisch vaarwater.

Dat werd een tijdje geleden echter in alle toonaarden ontkend door de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su-yong. "Een van de belangrijkste zaken op dit partijcongres is om aan de rest van de wereld de eenheid van ons volk te tonen. Ik ben er zeker van dat na het congres de energie in het land om een welvarende, sterke en economisch gezonde staat te bouwen nog groter zal zijn."

Het congres duurt vier of vijf dagen en volgt op een periode van 70 dagen waarin arbeiders extra lange werkdagen kloppen om de productiviteit op te krikken en hun toewijding aan de Opperste leider en de Koreaanse Arbeiderspartij te tonen.

'Ik ben er zeker van dat na het congres de energie om een welvarende, sterke en economisch gezonde staat te bouwen nog groter zal zijn'

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Su-yong