Kim Jong-un opnieuw op bezoek bij Chinese president

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (links) en Chinese president Xi Jinping (rechts) tijdens Kims bezoek op 7 en 8 mei.
AP Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (links) en Chinese president Xi Jinping (rechts) tijdens Kims bezoek op 7 en 8 mei.
De Chinese staatsmedia hebben dinsdag bevestigd dat Xi Jinping en Kim Jong-un elkaar opnieuw hebben ontmoet. Volgens het officiële persbureau Xinhua gebeurde dit maandag en dinsdag, in de Chinese havenstad Dalian. 

De Chinese staatstelevisie toonde hoe beide leiders samen wandelden in een park aan zee en praatten aan tafel. Zij hadden een "omvattend en diepgaand" gesprek omtrent hun bilaterale aangelegenheden en "belangrijke kwesties van gemeenschappelijk belang". Het is het tweede bezoek van Kim Jong-un aan China sinds zijn verrassende trip in maart, toen hij voor het eerst Xi heeft ontmoet.

Peking is de belangrijkste bondgenoot en handelspartner van het communistische regime in Pyongyang. China heeft een centrale rol gezocht in de recente diplomatieke gesprekken met de betrekking tot de denuclearisering van het Koreense schiereiland.

Trump

Het bezoek volgt na een historische ontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, en vindt plaats in de aanloop naar een gesprek met de Amerikaanse president Donald Trump, mogelijk in juni.

Ook Trump nam vandaag overigens contact op met de Chinese president. "Ik zal spreken met mijn vriend, President Xi van China, deze ochtend om 8:30. De voornaamste onderwerpen zullen zijn: Handel, waar goede dingen zullen gebeuren, en Noord-Korea, waar relaties en vertrouwen worden opgebouwd", tweette de president. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • MICHELINE GEVERS

    Morgen tweet hij weer het tegendeel.