Kim Jong-un noemt onderhoud met Russische president Poetin na afloop “zeer substantieel”

Poetin bedankte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor zijn komst bij de start van hun gesprek.
AFP Poetin bedankte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor zijn komst bij de start van hun gesprek.
In het Russische Vladivostok is de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin afgelopen. De ontmoeting gebeurde onder vier ogen en duurde twee uur. “We hebben een zeer substantiële gedachtewisseling gehad over kwesties die ons beiden aanbelangen”, aldus Kim. Hij bedankte Poetin ook voor “een heel goed moment”. Het was de eerste keer dat beide leiders elkaar persoonlijk ontmoeten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Noord-Koreaanse leider kwam gisteren aan in Vladivostok, met een gepantserde speciale trein. Na de officiële ceremonie spraken Poetin en Kim Jong-un elkaar vandaag privé. Nu volgen ook nog gesprekken in een uitgebreider format.

Thema's

De belangrijkste thema's zijn de oplossing voor de nucleaire kwestie op het Koreaanse schiereiland en de bilaterale betrekkingen zoals de politieke, economische, culturele en humanitaire banden. Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider zijn hulp aangeboden bij het oplossen van problemen op het Koreaanse schiereiland. De Russische president zei dat hij Kims inspanningen om de betrekkingen van Pyongyang met de VS te normaliseren, verwelkomde.

De twee leiders kwamen na afloop van hun ontmoeting niet met een gezamenlijke verklaring. Poetin blikte wel tevreden terug op de gesprekken.  Zo is er volgens het Russisch staatshoofd open gesproken over denuclearisering van het Koreaans schiereiland en over de internationale sancties die Pyongyang zijn opgelegd.

Garanties 

Volgens Poetin is Kim bereid zijn nucleaire programma te beëindigen maar eist hij garanties voor de veiligheid van zijn land. De Russische president denkt aan internationale garanties maar vindt het te vroeg om te bepalen hoe die er uit kunnen zien. Eerst moet volgens hem het vertrouwen tussen Noord-Korea en de rest van de wereld groeien.

De ontmoeting tussen Kim en Poetin kwam er nadat een tweede top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump, in februari in Hanoi, op een mislukking was uitgedraaid. Washington wil dat Pyongyang zijn kernwapenprogramma opgeeft, terwijl Pyongyang wil dat de economische sancties worden opgeheven. Na de ontmoeting met Poetin reist Kim af naar Peking, voor de tweede editie van een groots handelsforum.

Het is de eerste keer dat beide leiders elkaar persoonlijk ontmoeten.
REUTERS Het is de eerste keer dat beide leiders elkaar persoonlijk ontmoeten.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pavel Savka

  Alle landen die usa verteouwen belanden in oorlog en chaos. In tegenstelling Rusland is een vertrouwelijke partner. En de gele pers kan veel anti russische propaganda schrijven naar europa weet al te goed dat men met Rusland zaken kan doen en niet bang te zijn voor de veiligheid.

 • Paul De Mol

  De oplossing: Rusland (mmv China) garandeert de bescherming van Noord-Korea en levert het goedkoop gas en levensmiddelen. In ruil ziet N-K af van verdere nucleaire stappen. Verder toenadering tot Z-K wordt gestimuleerd. Iedereen gelukkig en veilig. Alleen... door de VS en de westerse media zal zoiets als 'Russische agressie' gebrandmerkt worden, en daarom (en alleen daarom) zal het niet gebeuren.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Dat hij eerst zijn eigen problemen oplost.

 • Peter Linthout

  Hoop dat rusland hen. Helpt want usa denken dat ze over iedereen kunnen reageren

 • Jef Pedal

  Het is de eerste keer dat beide leiders elkaar ontmoeten............,,,,,,,,,,,,,, De laatste keer dat poetin en kim elkaar de hand schudden was in 2011. !!!!!!!!!!! Da klinkt niet allemaal gelofwaardig hé!!