Kim Jong-un geeft speech van zeven uur en roept op tot “militaire tegenmaatregelen”

Kim Jong-un sprak naar verluidt zeven uur lang op de partijbijeenkomst.
AFP Kim Jong-un sprak naar verluidt zeven uur lang op de partijbijeenkomst.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opgeroepen tot "diplomatieke en militaire tegenmaatregelen", zeggen de staatsmedia. De opmerkingen, gemaakt tijdens een bijeenkomst van topfunctionarissen van de regeringspartij in Pyongyang, lopen vooruit op zijn nieuwjaarsrede. Die kan een bedreigende "nieuwe weg" inluiden nu besprekingen over denuclearisering van het Koreaanse schiereiland zijn vastgelopen.

Kim sprak zeven uur lang tijdens de partijtop van de regerende Arbeiderspartij, zei het officiële KCNA-nieuwsagentschap. Hij riep daarin op tot maatregelen om de economie weer op te bouwen en tot "diplomatieke en militaire tegenmaatregelen voor het behoud van de soevereiniteit en veiligheid" van de geïsoleerde natie.

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten voor het einde van dit jaar een deadline gesteld om toenadering te zoeken in het nucleaire overleg, anders staat het niet meer open voor verdere onderhandelingen. De besprekingen zijn sinds de tweede top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump begin dit jaar in Hanoi grotendeels vastgelopen.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  En die mannen hebben dat allemaal genoteerd.

 • Jules Vermeers

  En als je dan het ongeluk hebt van in slaap te vallen kom je wakker in één of ander kamp tezamen met je familie.

 • Sjonny Martero

  Trump is de slimste op dit gebied. Hij trekt zich niets aan wat anderen van hem denken. Zijn voorgangers deden dat niet uit eigenbelang en eigenbehoud. Ze gaven geld aan Noor-Korea.

 • Hans Mannaerts

  Trump ging het, zoals met zovele zaken, eens snel oplossen. Enkele jaren later staat men verder van potentiële vrede dan ooit tevoren.

 • Marc Verdonck

  Het Michelin mannetjes is zijn kerstpakje voor kerst 2020 al aan het klaarmaken. Maar zolang gaat het niet meer duren voordat de lucht eruit is.