Kim Jong-un en Poetin ontmoeten elkaar donderdag in Rusland

De Russische president Vladimir Poetin (links) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
AFP De Russische president Vladimir Poetin (links) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoet donderdag in Vladivostok de Russische president Vladimir Poetin. Dat maakte een adviseur van het Kremlin vandaag bekend. Noord-Korea zoekt nieuwe internationale steun in zijn krachtmeting met de Verenigde Staten.

“Onze president zal donderdag gesprekken voeren met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un”, zei Joeri Oetsjakov aan journalisten. “De ontmoeting zal gericht zijn op een politiek-diplomatieke oplossing voor de nucleaire problematiek op het Koreaanse schiereiland.” Hij voegde eraan toe dat de ontmoeting een “sleutelevenement in de bilaterale betrekkingen” tussen beide landen is.

De ontmoeting komt er vlak voor Poetin op 26 en 27 april naar China gaat voor een economische top, en vindt plaats in Vladivostok. De stad in het district Verre Oosten ligt aan de Japanse Zee, dicht bij de grens met China en Noord-Korea. 

Kim wordt volgens het Russische staatspersagentschap Interfax om 10 uur lokale tijd (2 uur Belgische tijd) met zijn gepantserde trein aan het Russisch grensstation Chasan verwacht. Daar zal hij kort halte houden om er een huis te bezoeken waar ook zijn vader Kim Jong-il en grootvader Kim Il-sung bij hun reizen een stop inlasten.

Eerste bezoek

Het Kremlin had vorige week al aangekondigd dat Poetin en Kim elkaar eind april voor het eerst zouden ontmoeten. Hoewel Pyongyang en Moskou er een vriendschappelijke relatie op nahouden, gaat het om het eerste officiële bezoek van de Noord-Koreaanse leider aan Rusland.

De ontmoeting met Poetin komt er na twee bilaterale toppen van Kim met de Amerikaanse president Donald Trump, in juni in Singapore en in februari in Vietnam. De bijeenkomsten draaiden niet uit op een akkoord over nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Wederzijdse interesse

Rusland is geïnteresseerd in de rijke grondstoffen van Noord-Korea, waaronder zeldzame metalen. Pyongyang heeft Rusland’s elektriciteitsvoorziening nodig en wil Russische investeerders aantrekken om zijn fabrieken, spoorwegen en andere infrastructuur te moderniseren.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Edmond Dantès

    Poetin weet als geen ander hoe hij corrupte dictators moet aanpakken, zelfkennis is immers het begin van alle wijsheid. Natuurlijk ook om Trumpke eens te laten zien hoe je wel succesvol kan zijn in diplomatieke betrekkingen.

  • Norbert Bauwens

    Logisch dat dictators steun zoeken bij elkaar. Belangrijk punt op de agenda....Hoe maken we ons volk nog armer en onszelf nog rijker????????

  • Rudolf Jacobs

    mooi zo ,ik wist al veel langer dat ze allemaal goeie vriendjes waren poetin kim jung un en onze president,respect voor deze 3 mannen daar komt nu ook nog duterte bij en dan is asia zo goed als de wereld macht en hopelijk verjagen ze de yank hier,met hun provecerende bootjes en vliegtuigen in de chinese zee,zuid korea stelt niks voor een walk in the park zeggen ze hier ,al de andere vietnam cambodja hebben nog een eitje te pellen met de us