Kim Jong-un beschuldigt VS van slechte wil tijdens mislukte top in Hanoi

Kim Jong-un en Donald Trump tijdens de top in Hanoi in februari.
AP Kim Jong-un en Donald Trump tijdens de top in Hanoi in februari.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vindt dat de Verenigde Staten "van slechte wil" waren tijdens zijn mislukte top in Hanoi met de Amerikaanse president Donald Trump. Die ontmoeting vond plaats in februari. Hij zei voorts dat de situatie op het schiereiland "een kritiek punt" heeft bereikt. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA vandaag.

De vrede en veiligheid van het schiereiland hangt volledig af van hoe de VS zich in de toekomst zal opstellen, zei hij verder. De Noord-Koreaanse leider wil dat de VS de sancties tegen zijn land versoepelt. Hij zal daarop “tot het einde van dit jaar” wachten. Eerder liet Kim Jong-un al verstaan dat hij niet afwijzend staat tegenover een derde top met Trump. 

Een week geleden beschuldigde het Noord-Koreaanse regime de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo er al van bij te dragen tot een “slechte” sfeer. Pompeo werd door Pyongyang ook een gebrek aan “maturiteit” verweten. Noord-Korea vroeg de minister niet meer deel te nemen aan de onderhandelingen wanneer deze worden hervat, maar Pompeo zelf liet weten dat hij “nog steeds de leiding heeft over het team” van onderhandelaars. 

De verklaringen van Kim komen er in de marge van zijn eerste, vijf uur durende top met de Russische president Vladimir Poetin gisteren in Vladivostok. Dat onderhoud verliep vriendschappelijk en in alle openheid, aldus nog KCNA. Kim Jong-un nodigde Poetin daarna uit voor een bezoek aan zijn land, en Poetin zou dat aanbod onmiddellijk hebben aanvaard, eveneens volgens het KCNA.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.