Kim en Xi tonen eenheid in aanloop naar nieuwe ontmoeting met Trump

De Chinese president Xi Jinping verwelkomt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met een ceremonie in Peking.
REUTERS De Chinese president Xi Jinping verwelkomt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met een ceremonie in Peking.
In afwachting van een mogelijk nieuwe top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un, heeft die laatste de banden met China nog eens sterk aangehaald. 

De relaties tussen Pyongyang en Peking hebben "een nieuw hoogtepunt" bereikt, zou de Noord-Koreaanse president volgens het Chinese persagentschap Xinhua woensdagavond verklaard hebben, bij zijn vertrek in het treinstation van Peking.

Xi Jinping had het op zijn beurt over "een historisch nieuw hoofdstuk in de bilaterale relaties" tussen beide landen. De sfeer was naar verluidt vriendschappelijk.

lees verder onder de foto:

De Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw samen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn vrouw. De sfeer zou vriendschappelijk zijn geweest.
AP De Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw samen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn vrouw. De sfeer zou vriendschappelijk zijn geweest.

“Bezorgdheid over impasse in onderhandelingen met VS”

Kim zou aan Xi ook zijn bezorgdheid hebben geuit over de impasse in de onderhandelingen met de VS over nucleaire ontwapening. "De positie van Pyongyang blijft dezelfde, om tot een vredelievende oplossing te komen via dialoog", bericht het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA. China zou die positie steunen.

Het is al de vierde keer in tien maanden dat de Noord-Koreaanse leider een bezoek brengt aan China. Omgekeerd ontving de Chinese president een uitnodiging om Noord-Korea voor het eerst te bezoeken. Xi heeft die uitnodiging aanvaard.

Bekijk ook:

De Chinese president Xi Jinping (rechts) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un schudden elkaar de hand.
AFP De Chinese president Xi Jinping (rechts) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un schudden elkaar de hand.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Hij zal zijn instructies krijgen en dan kan hij aanblijven.