Kijkt Donald Trump nu echt de hele dag naar een 'gorillakanaal' op tv? Het internet is er alvast mee weg

Alsof er nog niet genoeg saillante details over de president staan in het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House, is er nu ook nog dat hardnekkige gerucht dat Donald Trump in het Witte Huis tot 17 uur per dag naar een 'gorillakanaal' op tv kijkt waar enkel vechtende gorilla's op te zien zijn. Te gek voor woorden zou je denken, maar dat is buiten de sociale media gerekend.

Het was het comedy-account @pixelatedboat dat donderdagavond een pittige passage uit Fire and Fury tweette en waarin het verhaal over het gorillakanaal uit de doeken werd gedaan. "Op zijn eerste nacht in het Witte Huis kloeg president Trump dat de tv is zijn kamer stuk was, omdat "het gorillakanaal" er niet op te zien was", zo viel er te lezen. 

"Volgens Trump bestond er een tv-kanaal dat niets anders deed dan 24 uur per dag gorillabeelden uit te zenden. Om hem te kalmeren, stelden de bedienden in het Witte Huis een reeks gorilladocumentaires samen tot een zelfgemaakt gorillakanaal, dat vanuit een transmissietoren op het grasveld buiten naar de tv in Trumps slaapkamer uitzond. Toch bleef Trump ontevreden, klagend dat de zender 'saai' was omdat 'de gorilla's niet vechten'. De bedienden knipten daarop alle delen waarin de gorilla's niet vochten eruit en pas toen was de president tevreden."

Photo News

"Hij denkt dat de gorilla's hem kunnen horen"

Trump zou volgens een insider tot 17 uur per dag naar het nieuwe kanaal kijken. "Hij knielt voor de tv met zijn gezicht op 10 centimeter voor het scherm en roept dan naar de gorilla's dingen als 'ja, zoals je die andere gorilla sloeg was het goed!'. Ik denk dat hij denkt dat de gorilla's hem kunnen horen."

Klinkt bijzonder smeuïg allemaal, maar het waarheidsgehalte van de passage is uiteraard nul, zoals @pixelatedboat ook zelf snel aangaf. Het account veranderde zijn naam bovendien in 'the gorilla channel thing is a joke' omdat mensen de passage voor waar bleven aannemen.

Maar zelfs die waarschuwing hield talloze Twitteraars, maar ook journalisten, niet tegen om het verhaal te blijven verspreiden. Heel wat socialemediagebruikers deelden het verhaal vol ongeloof, onder hen ook auteur Eric Garland, en zelfs een Canadese Witte Huis-reporter van CBC. 

'Confirmation bias'

Het noopte The New York Times gisteren tot de analyse dat steeds meer mensen gevangen zitten in hun eigen informatiebubbel en vatbaar zijn voor de 'confirmation bias', het fenomeen waarbij je enkel datgene gelooft wat jouw opvattingen bevestigt.

"Dit onderstreept hoe nieuwsjunkies en politieke waarnemers bereid zijn bijna alles te geloven over het altijd onvoorstelbare en normverbrekende presidentschap van Donald Trump", aldus ook Politico.

Het Witte Huis doet de beweringen die wél in het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House van auteur Michael Wolff staan - zoals dat hij regelmatig om 18.30 uur in bed kruipt met cheeseburgers, cola en drie tv's en dat zelfs zijn eigen dochter hem uitlacht met zijn kapsel - trouwens ook af als pure nonsens.
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Roland De Smedt, bepaalde media doen zo hard hun best om Trump belachelijk te maken waarbij ze steeds verder gaan en zelf belachelijk worden.

 • Roland De Smedt

  Wie is nu het belachelijkst, Trump of de media?

 • Hilde Jacobs

  Dit was inderdaad een vals verhaal dat de wereld ingestuurd werd om te bewijzen dat de media letterlijk allés publiceert zonder enige vorm van fact checking zolang het Trump maar in een slecht daglicht zet. Well played...

 • Jean De Grande

  En de roddelpers doet ijverig mee in de hoop een graantje mee te pikken.

 • Harry Perel

  Na meer dan een jaar President van de VS kan de media het nog niet hebben dat hij verkozen werd en zijn alle mogelijk fake news goed om hem zwart te maken. De realiteit aanvaarden en binnen 3 jaar democratisch iemand anders kiezen zal de enigste oplossing zijn.