Kijk hoe in kernreactor Fukushima brandstof uit koelwater wordt gehaald

Fukushima
rv Fukushima

Ruim acht jaar na de nucleaire ramp in het Japanse Fukushima is de exploitant begonnen met de berging van de splijtstofstaven uit een van de vernielde koeltorens. Het is een belangrijk moment in de opruimingsactie na de tsunami in 2011. In totaal liggen er 1.573 verbruikte en ongebruikte splijtstofstaven die één voor één geborgen moeten worden.

De groep Tepco meldde vandaag dat eerst zeven ongebruikte splijtstofstaven uit de koeltank van reactor 3 zullen worden weggehaald. Er liggen in totaal 566 verbruikte en ongebruikte splijtstofstaven opgeslagen. 

Reactoren 1 tot 3 werden op 11 maart 2011 vernietigd als gevolg van een aardbeving en een daaropvolgende tsunami, het kwam tot verschillende meltdowns. Vanwege de radioactieve straling moesten ongeveer 160 000 inwoners op dat moment vluchten. Tot op vandaag kunnen rond de 30.000 mensen nog niet naar huis terugkeren. Het ging om de ergste nucleaire ramp sinds Tsjernobyl in 1986.

 Oorspronkelijk zou de berging van de splijtstofstaven al ruim vier jaar geleden zijn begonnen. Maar er staken constant problemen de kop op rond het juiste veiligheidsmateriaal en de extreem hoge radioactieve straling. In totaal liggen er 1.573 verbruikte en ongebruikte splijtstofstaven. Vooral de enorme hoeveelheid verbrande en nog steeds radioactieve splijtstofstaven vormen een serieus probleem voor de bergers. De teruggewonnen splijtstofstaven moeten verhuizen naar een andere, veiligere koeltank op het terrein van de nucleaire puinhoop. Exploitant Tepco verwacht dat de berging duurt tot eind maart 2021.

Het verwijderen van de splijtstofstaven met een vanop afstand bediende kraan.
EPA Het verwijderen van de splijtstofstaven met een vanop afstand bediende kraan.
De crew die de kraan moet bedienen om de splijtstofstaven uit het water te halen.
EPA De crew die de kraan moet bedienen om de splijtstofstaven uit het water te halen.
Reactor 3 met onderaan het koelwater.
AP Reactor 3 met onderaan het koelwater.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jos Fruru

    Koeltorens zijn er om de opgebruikte stoom van de turbines om te zetten naar koel water, hier komt helemaal geen splijtstof aan te pas, alleen wat waterdamp!

  • Tom Amonski

    In een vernielde koeltoren hoop ik toch niet veel splijtstofstaven tegen te komen, eigenlijk zelfs geen enkele...