Kiev wil zwarte dozen gecrasht vliegtuig krijgen, Iraanse president vraagt leger om excuses

De zwarte dozen van het vliegtuig werden na de crash teruggevonden.
AFP De zwarte dozen van het vliegtuig werden na de crash teruggevonden.
Oekraïne heeft Iran gevraagd om de zwarte dozen van het neergeschoten Oekraïense lijnvliegtuig over te maken aan Kiev. Het parket-generaal en de Oekraïense veiligheidsdienst SBU hebben de Iraanse autoriteiten daarvoor een officieel verzoek gestuurd, aldus het parket in een persbericht.

"De Oekraïense partij doet alles wat mogelijk is om de goede ontcijfering van de vluchtrecorders te verzekeren en de bewijzen in het onderzoek naar de ramp te bewaren", aldus het parket-generaal.

Kiev zei gisteren dat een hoge Iraanse verantwoordelijke de komende dagen naar Oekraïne zou moeten gaan om het labo te kiezen waar de zwarte dozen kunnen worden geanalyseerd. Volgens de Oekraïense media is Frankrijk een andere mogelijke bestemming voor de ontcijfering van de zwarte dozen.

De Canadese experts die maandag naar Teheran zijn gestuurd om de crash te onderzoeken, zullen volgens Canadese verantwoordelijken ook toegang hebben tot het wrak en de zwarte dozen van het toestel.

Het Iraanse leger gaf zaterdag toe de Boeing 737 van Ukraine International Airlines per ongeluk te hebben neergeschoten, enkele minuten na het opstijgen in Teheran. De 176 inzittenden, overwegend burgers uit Iran en Canada, kwamen om het leven.

Excuses

De Iraanse president Hassan Rohani heeft het leger vandaag overigens gevraagd om zijn excuses aan te bieden voor het neerhalen van de Oekraïense Boeing. Rohani zei dat het leger het volk moet “uitleggen wat er gebeurd is”, zodat de mensen weten dat het “niets wilde verbergen”.

Hij zei ook dat Europa de nucleaire deal van 2015 weer volledig moest naleven, nadat Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië gisteren het dispuutmechanisme uit het akkoord in werking stelden. De Iraanse president wees het voorstel van de Britse premier Boris Johnson om het akkoord te veranderen in een “Trump-deal”, af. 

“Europa moet de juiste weg kiezen en terugkeren naar de nucleaire deal”, zei hij. “Ik weet niet wat meneer Johnson denkt wanneer hij zegt dat we in plaats van het nucleaire akkoord een Trump-plan moeten implementeren. Wat heeft Trump gedaan, buiten het schenden van internationale contracten?”, aldus Rohani.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ROBERT GERTS

  Ik begrijp dit niet! Geef de burgers 2 weken tijd om te evacueren, en bombardeer daarna alle moskees en met bladgoud beklede palijzen plat! Laat zien dat hun “nationale garde” een bende sukkels is, die enkel op onschuldige betogers kan schieten!!

 • Mohamed Kabbal

  @Jaak Casteleyn, zij geven hun fout tenminste toe in tegenstelling tot de grote VS die zich schuilen achter: oorlog heeft nu eenmaal onschuldige slachtoffers.

 • Jaak Casteleyn

  Gaat de kous af zijn met enkel maar excuses, men kan echter van die gasten niets anders verwachten, hij en zijn evenknie den Geestelijke Leider moeten hun verantwoordelijk nemen, de eer aan zichzelf houden en opstappen, of moeten eens te meer de kleine garnalen opdraaien voor hun geklungel en onderdrukking.

 • Jos Spriet-Dewaele

  Ja boriske is het aanhangsel van donald geworden en hoopt hiermee op de deal van zijn leven met amerika

 • Paul Philippaerts

  Iran stop met jullie schurkenstreken. Hoe kan een leiding, want dit is niet het werk van het Iraanse volk maar van hun leiders, zich godsdienstig noemen en alle mogelijke misdaden tegen de menselijkheid permitteren. Hopelijk komt de zwijgende meerderheid eens in actie om die "leiders" een halt toe te roepen. En de amerikanen mogen ook best de president zijn oorlogsorganiserende macht afpakken, zodat er nog eens even nagedacht kan worden.