Kiev plant referendum over toetreding tot NAVO

President Petro Porosjenko wil een referendum organiseren.
EPA President Petro Porosjenko wil een referendum organiseren.
Het uit het Maidanprotest voortgesproten pro-Westerse regime in Kiev wil absoluut tot de NAVO toetreden. President Petro Porosjenko wil die wens legitieme kracht bijzetten middels een volksraadpleging. Vooral, maar niet alleen, Rusland vindt dat Oekraïne zijn in internationale verdragen bekrachtigd statuut als "niet-gebonden land" moet behouden.

Het referendum is evenwel nog niet voor morgen; Porosjenko spreekt over "binnen de zes jaar". In de tussentijd moeten de criteria voor een toetreding tot het "Noord-Atlantisch" bondgenootschap vervuld worden.

Toetreding tot de NAVO staat ook met zoveel woorden in het coalitieverdrag dat de vijf regeringspartijen -allen van pro-Westerse signatuur- hebben getekend.

De NAVO zegt "in wezen" niets tegen een toetreding te hebben - een understatement, want in 2008 zette zij de deur open voor zowel Oekraïne als Georgië. In principe kan het Bondgenootschap de nieuwe leden niet verwelkomen, wegens onopgeloste conflicten in de twee kandidaat-lidstaten (Oost-Oekraïne, de Krim, Abchazië, Zuid-Ossetië).

Rusland ziet in de plannen, die de NAVO tot aan de grens met Rusland zouden brengen, een bedreiging van zijn veiligheid. De uitbreiding gaat ook in tegen de beloften die bij de Duitse hereninging aan toenmalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov zijn gemaakt.