Kiescommissie: "Resultaten Congolese verkiezingen binnen 24 à 48 uur bekend”

Een medewerker van de Congolese kiescommissie leest de resultaten voor van een stembureau in Kinshasa. Binnen de 24 tot 48 uur worden de voorlopige resultaten van het hele land bekendgemaakt.
REUTERS Een medewerker van de Congolese kiescommissie leest de resultaten voor van een stembureau in Kinshasa. Binnen de 24 tot 48 uur worden de voorlopige resultaten van het hele land bekendgemaakt.
De voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo zouden binnen 24 à 48 uur kunnen worden bekendgemaakt. Dat maakte de Congolese kiescommissie (Ceni) gisterenavond laat bekend. Eerder zei ze gestart te zijn met de "deliberaties".

“Het is een kolossaal werk dat niet op enkele uren kan afgerond worden", aldus Ceni-voorzitter Corneille Nangaa. "We verwachten tussen 24 en 48 uur nodig te hebben om het werk af te ronden. Het is met die vertraging dat we de voorlopige resultaten zullen publiceren."

Volgens de Congolese bisschoppenconferentie (Cenco) is oppositiekandidaat Martin Fayalu de winnaar van de presidentsverkiezingen. Dat stelt de bisschoppenconferentie op basis van de bevindingen van hun 40.000 waarnemers.

Fayulu lag ook al voorop in de peilingen, met bijna 30 procentpunt voor de kandidaat van het regime, Emmanuel Ramazani Shadary.

De onafhankelijke kiescommissie controleert de kiesformulieren. REUTERS/Baz Ratner
REUTERS De onafhankelijke kiescommissie controleert de kiesformulieren. REUTERS/Baz RatnerReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.