Kidnappers eisen negen miljoen euro voor vrouw van steenrijke Noorse zakenman

De Noorse Anne-Elisabeth Falkevik Hagen verdween op 31 oktober.
Norska Polisen De Noorse Anne-Elisabeth Falkevik Hagen verdween op 31 oktober.
De echtgenote van één van de rijkste ondernemers van Noorwegen is al 2,5 maand geleden ontvoerd, heeft de Noorse politie vandaag op een persconferentie bekendgemaakt. Haar vermeende kidnappers zouden negen miljoen euro aan losgeld eisen in cryptovaluta.

De 68-jarige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen is getrouwd met Tom Hagen (68), die volgens het Noorse persbureau NTB een slordige tweehonderd miljoen euro heeft vergaard in vastgoed en energie. De vrouw is sinds 31 oktober verdwenen en vermoedelijk in Lørenskog, op zo’n 20 kilometer van Oslo, ontvoerd.

Tot nog toe heeft de politie de ontvoering in het grootste geheim behandeld. “De reden dat we het nieuws nu openbaar maken, is dat we ondanks ons uitgebreide onderzoek meer informatie nodig hebben’’, zei rechercheur Tommy Broeske vandaag op de persconferentie. Er zou intussen via een internetplatform met de ontvoerder(s) gecommuniceerd zijn. Er wordt losgeld in een cryptomunt geëist. De politie noemde geen bedrag, maar volgens de Noorse krant VG gaat het om negen miljoen euro. 

 Rechercheur Tommy Broeske.
EPA Rechercheur Tommy Broeske.

Briefje

In het huis van waaruit de vrouw van de mediaschuwe miljonair verdween, werd ook een briefje gevonden. Daar stond op wat er met haar zou gebeuren als het geëiste losgeld niet wordt betaald. Volgens de politie waren de bedreigingen “van een zeer ernstig karakter”.

Voor de familie is de maandenlange ontvoering slopend en uitputtend, zegt Svein Holden, de advocaat van Hagen, in een reactie. “De ontvoering was een wrede, onmenselijke daad.” Omdat rekening wordt gehouden met het feit dat de ontvoerders de vrouw naar het buitenland hebben gebracht, zijn de internationale opsporingsdiensten Europol en Interpol op de zaak gezet

Dit soort zaken is zeer zeldzaam in Noorwegen, een land met lage criminaliteitscijfers.

Het huis van Tom Hagen (68) en zijn vrouw Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68).
AFP Het huis van Tom Hagen (68) en zijn vrouw Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68).
EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.