Kevertje teistert Duitse houtsector: al miljoenen sparren afgestorven

Een schorskevertje van amper 6 millimeter.
AP Een schorskevertje van amper 6 millimeter.
Houtprijzen in Duitsland zijn ineengestort. Een invasie van de schadelijke schorskever zorgt er voor dat het sparrenhout niets meer waard is.

Miljoenen sparren zijn al geïnfecteerd door de schorskever, en een einde aan de epidemie lijkt niet in zicht. "Het hout is niets meer waard", aldus Heidrun Buss-Schoene, directeur van het Waldbauernverbandes van deelstaat Noordrijn-Westfalen, de federatie van bosbezitters. Bomen tussen de zestig en honderd jaar oud gaan de deur uit aan prijzen voor brandhout, zegt ze.

Het kevertje van amper enkele millimeters groot kan een volwassen spar in enkele weken doen afsterven. Alleen al in Noordrijn-Westfalen stierven twee miljoen sparren. Enkele weken geleden werd dat aantal maar op de helft geschat.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • roland peeters

  Misschien omdat in Europa alle " vreemde" bomen en struiken worden verwijderd,of door de hete lange zomer ?

 • Daniel Wouters

  Af en toe slaat de natuur terug om te bewijzen dat we in dit geheel niet veel voorstellen,zal nog meer voorvallen in deze wereld waar in naam van het grote geld alles toegestaan is.

 • Jan Van Overveldt

  Sparren van 60 à 100 jaar oud? Waar staan die dan??? Sparren zijn productiebomen, vroeger veel gebruikt als mijnhout, nu om in pellets te verwerken.

 • vanzeir guy

  Ook in Limburg is deze kever al meer dan een jaar dezelfde types van bosbestanden aan het aantasten en het wordt steeds erger. Zowel jonge bomen als bomen van om en bij de 80 jaar moeten eraan geloven.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  En heeft men geen producten om die te vernietigen?