Kersverse Duitse minister: "De islam hoort niet bij Duitsland"

Horst Seehofer
AP Horst Seehofer
Horst Seehofer, de kersverse Duitse Minister van Binnenlandse Zaken, heeft zijn functie nog maar net opgenomen, maar laat zich nu al opmerken door een opvallende uitspraak. "De islam hoort niet bij Duitsland", verklaarde hij in een interview met Bild. Hij druist daarmee in tegen de mening van bondskanselier Merkel. 

Seehofer legde amper twee dagen geleden de eed af als Bondsminister van Binnenlandse Zaken, maar veroorzaakt nu al een relletje. In een interview met Bild deed hij een straffe uitspraak: "De islam hoort niet bij Duitsland." 

Het onderwerp gaat al even mee in de Duitse regering. Sinds ex-bondspresident Christian Wulff in 2010 precies het omgekeerde zei - 'Der Islam gehört zu Deutschland' - krijgen politici regelmatig de vraag of ze er ook zo over denken. De meesten antwoorden daar positief op; bondskanselier Angela Merkel herhaalde in 2015 nog de woorden van Wulff. 

Christendom

De kersverse minister doet nu echter precies het omgekeerde. "Neen, de islam hoort niet bij Duitsland", liet de man optekenen. "Duitsland wordt gekenmerkt door het christendom en kerkelijke feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerstmis." De man nuanceerde de uitspraak daarna wel. "De moslims die hier wonen, horen natuurlijk wel bij Duitsland, dat spreekt vanzelf. Mijn boodschap is: moslims moeten met ons leven, niet naast of tegen ons. Om dat te bereiken, hebben we wederzijds begrip nodig. Dat kan enkel via de dialoog."

Toch waarschuwt Seehofer dat het geen goed idee is om tradities en gewoonten op te geven uit verkeerde overwegingen. Zo ziet hij er geen graten in dat er geen enkele man of vrouw met een migratieachtergrond in het federale kabinet zetelt. "Ik moet toch ook geen arts zijn om Minister van Volksgezondheid te worden? Een migratieachtergrond alleen kwalificeert je niet als een goede politicus."

Als repliek op Seehofer herhaalde Merkel vandaag haar en Wulffs mantra. "Moslims horen bij Duitsland net als hun geloof bij Duitsland hoort", zei ze. "We moeten er alles aan doen om het naast elkaar bestaan van religies zo positief mogelijk te maken". Een bolwassing gaf Merkel Seehofer echter niet. 

Coalitie in gevaar

Seehofer is lid van CSU, een zusterpartij van Merkels CDU die een veel conservatiever beeld volgt. De man is een nauwe bondgenoot van Merkel, maar heeft altijd al kritiek gehad op haar migratiestandpunten. Duitsland telt vier miljoen moslims, voor het leeuwendeel van Turkse origine. De uitspraken van Seehofer, amper twee dagen na de inauguratie van de nieuwe regering, dreigen de andere coalitiepartner in Merkel IV, de sociaaldemocratische SPD, in het verkeerde keelgat te schieten. 

Waarnemers menen dat hij met zijn islamofobe uitspraak een deel van het electoraat wil terugwinnen dat zijn CSU in Beieren is kwijtgespeeld aan het rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD). Op 14 oktober staat de Beierse CSU-meerderheid op het spel in deelstaatverkiezingen. Volgens de krant Die Welt vindt Seehofer het behoud van Beieren belangrijker dan het voortbestaan van de GroKO, de grote coalitie. 

Seehofer zorgde eerder al voor controverse door aan zijn titel 'minister van Binnenlandse Zaken' het woord 'Heimat' toe te willen voegen. Dat woord heeft bij onze oosterburen nog steeds een nazistische bijklank.  
242 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  Is lammeren over de islam nog de enige "bezigheid" van de(ze) politici ? Of IS het om de "geheime" deals met andere (woestijn)staten maar niet te hoeven openbaren ! Kadastergegevens, uitleveringsverdragen, terreur (verdachten) opleiden en faciliteren.

 • Jan Van Overveldt

  Als ik zie hoe snel dat alle snoepgoed bij mij thuis verdwijnt, dat kan alleen maar het vliegend "koekiemonster" zijn (broertje van het vliegend spaghetti monster). LOL...:-)

 • Geert Matthys

  Duitsland moet wel wat ballen terug groeien of ze gaan ten onder. En wij moeten van Frankrijk af geraken. Weg met die Unie en geef m'n franken terug.

 • Jean Pollet

  voor of tegen ? welke politieker durft dit zegen in democratisch Belgie ?

 • Hugo Bavré

  Rosanne Van Daele u vergist zich bewust van politieke partij.