Kerry volgende week naar Parijs en Londen om te praten over Syrië

AP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist volgende week opnieuw naar Europa om een diplomatieke oplossing voor Syrië te bespreken. Hij zal eerst naar Parijs en dan naar Londen trekken, zo deelde het State Department mee.

In Parijs zal hij maandag en dinsdag eerst "bilaterale gesprekken" voeren met minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault, over een aantal onderwerpen waaronder Syrië en Oekraïne. Woordvoerder Mark Toner van het State Department wilde niet kwijt of Kerry maandag de door Ayrault belegde vergadering met de collega's uit Saoedi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije zal bijwonen over een staakt-het-vuren voor Syrië. "Wij steunen alle initiatieven voor Syrië, vooral die van onze partners en bondgenoten, maar wij denken dat de ISSG (International Syria Support Group, red.) de belangrijkste rol speelt", zo stelde Toner.

De ISSG werd in het najaar van 2015 opgericht in Wenen en bestaat uit 17 landen en drie multilaterale organisaties, en aanhangers van zowel de Syrische oppositie als het regime in Damascus. De groep wordt gezamenlijk voorgezeten door de Verenigde Staten en Rusland en ook Iran, Saoedi-Arabië en de Europese partners maken er deel van uit. Ze kwam enkele keren samen in Wenen en New York en stelde een stappenplan op voor een diplomatieke en politieke oplossing in Syrië, dat in december door een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd bekrachtigd.

Na Parijs wordt Kerry van 10 tot 12 mei in Londen en Oxford verwacht, voor een conferentie over anticorruptie en een lezing. Hij zal er ook zijn Britse collega Philip Hammond ontmoeten.