Kerk organiseert trainingen tegen schutters als Dylann Roof, die negen gelovigen doodschoot tijdens bijbelles

.
BBC/rv .
Op 17 juni 2015 viel de 21-jarige Dylann Roof een kerkje in het Amerikaanse Charleston binnen. Hij schoot negen zwarte kerkgangers dood tijdens hun bijbelles. Om te zorgen dat zulke tragedies nooit meer kunnen gebeuren, organiseren ze in Landover in Maryland trainingen. Zulke speciale opleidingen kunnen veel levens redden mocht er ooit een schutter hun kerkje binnendringen. De BBC ging een kijkje nemen in de kerk.

“Een kerk is een van de meest kwetsbare plekken”, zegt Reid Sterret, de leider van de internationale geloofsgemeenschap Eastern Baptist Association. “En de meeste kerken zijn niet voorbereid op aanvallen.” Ook de gelovigen zelf maken zich zorgen: “Kan deze kerk mij beschermen?” vraagt kerkganger Donald Martin zich af.

Training

Veiligheidstrainer Kevin Outten geeft de gelovigen in Landover een initiatie in hoe de gelovigen in de kerk zichzelf kunnen wapenen. “Denk nooit dat jouw kerk nooit zal aangevallen worden. De kerk in Charleston bijvoorbeeld verwelkomde Dylann Roof met open armen.” 

Simulatie

Om te checken hoe snel een gewapende aanval kan gaan, deed Outten zelf alsof hij de kerk binnenviel met een wapen. En dat verliep niet zoals het zou moeten. “Ik schoot drie mensen neer nog voor iemand zich kon verstoppen”, zegt Outten. “En jullie stonden alleen maar naar mij te kijken.”

Trainingen zoals die van Kevin Outten moeten voorkomen dat in de toekomst nog meer slachtoffers vallen in kerken. 

Bekijk hier de training in Landover.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels