Kenia voert eerste ruwe olie uit: “Ommekeer in toekomst van ons land”

Beeld ter illustratie.
RV Beeld ter illustratie.
In de Keniaanse havenstad Mombasa is maandag de allereerste export van ruwe olie uit het Oost-Afrikaanse land gevierd. De eerste lading olie - 200.000 vaten - werd gekocht door het Chinese bedrijf ChemChina en vertrekt per schip naar Maleisië.

De president van Kenia, Uhuru Kenyatta, rolde de Keniaanse vlag uit aan boord van de tanker die de olie zal vervoeren. “Er zijn bijzondere momenten die een ommekeer betekenen in de toekomst van ons land”, sprak de president. “De eerste uitvoer van ruwe olie is zo'n moment.”

De Britse onderneming Tullow kondigde in 2012 aan dat ze in Kenia olie had gevonden in Turkana, in het noordwesten van het land. Ze verwacht dat er 560 miljoen vaten kunnen worden opgepompt. De onderneming is ook verantwoordelijk voor de exploitatie van de bron.

Pijpleiding

In juni 2018 werd er gestart met het vervoer over de weg van ongeveer 2.000 vaten olie per dag van Turkana naar de haven van Mombasa, meer dan 1.000 kilometer verderop. De olieproductie zal echter pas op kruissnelheid komen eens er een pijpleiding is gebouwd van bijna 900 kilometer naar een haven in opbouw in Lamu, in het oosten van Kenia. Dan zouden er ongeveer 100.000 vaten per dag per schip kunnen vertrekken. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  Super ! Dan kan de ontwikkelingshulp aan Kenia stoppen en kunnen de NGO's aldaar vertrekken

 • Tonny Deruytter

  Maar de prijs hier aan de pomp zal wel nog stijgen door onze fantastische regering.

 • FRANS CORNELIS

  Alles naar CHINA , en het westen kijkt toe bende onnozelaars.

 • Rony Lenaerts

  Jammer genoeg geen verandering voor de gewone man,het geld blijft ginder de rijken rijker maken.

 • Thomas Willy

  'verkocht' China heeft kenia GEKOCHT