Kenia keurt akkoord over machtsdeling goed

Eerste minister Raila Odinga (links) en president Mwai Kibaki.
UNKNOWN Eerste minister Raila Odinga (links) en president Mwai Kibaki.

Het Keniaanse parlement heeft gisteren unaniem ingestemd met een akkoord over de machtsdeling dat president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga vorige maand sloten. Verwacht wordt dat Odinga binnen enkele dagen zal aantreden als premier, een post die voorheen niet bestond in Kenia.

Verzoening
De rivalen verzoenden zich eind februari na weken van geweld waarbij meer dan duizenden mensen om het leven kwamen. Aanleiding was de uitslag van de presidentsverkiezingen van 27 december. Die werden door Kibaki gewonnen. Volgens aanhangers van Odinga werd er echter op grote schaal gefraudeerd.

Op de vlucht
Het geweld leidde ertoe dat een half miljoen Kenianen op de vlucht sloegen. Die mensen hebben nu voedsel, water en medische hulp nodig. Volgens het Rode Kruis zijn zeker vijfhonderd kinderen van hun ouders gescheiden.

"Oppositie financierde geweld"
Maandag beschuldigde Human Rights Watch (HRW) zowel regering als oppositie ervan het geweld mede te hebben gefinancierd en op touw te hebben gezet. Ook schoot de politie volgens HRW eind december en begin januari in Kisumu en andere plaatsen honderden mensen neer die tegen de verkiezingsuitslag demonstreerden. De politie heeft de beschuldiging van de hand gewezen. (novum/ap/tdb)