Keizer Hirohito waarschuwde voor Pearl Harbor

De Japanse keizer Hirohito in 1988.
AP De Japanse keizer Hirohito in 1988.
De Japanse keizer Hirohito juichte de veroveringen van Japan in China toe, maar waarschuwde dat een aanval op Pearl Harbor funest zou zijn voor zijn land. Dat staat in de kronieken van Hirohito (1901-1989) die gisteren zijn gepresenteerd.

Een conflict met de Verenigde Staten zou Hirohito een "roekeloze oorlog" hebben gevonden en hem "een schuldgevoel bezorgen tegenover zijn keizerlijke voorouders".

Volgens Japanse media bevatten de kronieken veel details, maar bieden ze geen nieuwe inzichten over het leven van de keizer. Hirohito geldt voor velen als het gezicht van de Japanse agressie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Japan bezette toen een groot aantal landen in Azië, waaronder de toenmalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).

Marionet
Volgens zijn zoon Akihito, de huidige keizer van Japan, was Hirohito indertijd slechts een marionet van oorlogszuchtige politici en militairen. Hirohito zou eigenlijk een tegenstander zijn geweest van de Japanse agressie. Dat beeld wordt in de kronieken ook bevestigd.

Het samenstellen van de kronieken van de voormalige keizer van Japan Hirohito (1901-1989) heeft bijna een kwart eeuw geduurd. De serie boeken bestaat uit 60 delen telt in totaal 12.000 pagina's.

De keizerlijke hofhouding begon al in 1990 met het verzamelen van materiaal over Hirohito, van dagboekaantekeningen van ministers en de hoffunctionarissen tot observaties van diplomaten en bezoekers.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels