Kavanaugh in ingezonden brief: "Getuigenis was soms te emotioneel, maar ik ben een onafhankelijke en onpartijdige rechter"

Kavanaugh geeft nu toe dat zijn "passionele getuigenis" bij momenten misschien wel te emotioneel is geweest.
REUTERS Kavanaugh geeft nu toe dat zijn "passionele getuigenis" bij momenten misschien wel te emotioneel is geweest.
Kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, Brett Kavanaugh, heeft in een column in de Wall Street Journal mea culpa geslagen. Hij geeft toe "te emotioneel" te zijn geweest tijdens zijn getuigenis voor de Senaat afgelopen week. Maar toch belooft hij een goed rechter te kunnen zijn, "onafhankelijk en onpartijdig".

Amerikaans president Donald Trump en verschillende Republikeinen prezen hun kandidaat-rechter na de hoorzitting, maar bij de Democraten en bij honderden rechtsprofessoren was er veel kritiek. Die laatsten publiceerden een open brief waarin Kavanaugh verweten werd niet over het "judiciële temperament" te beschikken om in het Hooggerechtshof te zetelen.

"Te emotioneel"

Kavanaugh geeft nu toe dat zijn "passionele getuigenis" bij momenten misschien wel te emotioneel is geweest. "In mijn openingsverklaring en in antwoord op vragen werd mijn toenemende frustratie weerspiegeld waarbij ik onterecht werd beschuldigd van verschrikkelijke aantijgingen die compleet in tegenspraak zijn met mijn gedrag en karakter", klinkt het vergoelijkend. Kavanaugh verwees ook naar zijn teleurstelling over de manier waarop de aantijgingen werden behandeld.

De kandidaat-rechter wordt er door professor psychologie Christine Blasey Ford van beschuldigd haar jaren geleden, toen beiden nog student waren, te hebben proberen verkrachten. Kavanaugh reageerde in de Senaat kwaad en met tranen in de ogen.

Kavanaugh verzekert in zijn column in de Wall Street Journal dat hij desondanks gelooft een onafhankelijk en onpartijdig rechter te kunnen zijn, "essentieel voor onze grondwettelijke republiek". 

Demonstranten houden een anti-Kavanaugh-spandoek omhoog in Los Angeles
AFP Demonstranten houden een anti-Kavanaugh-spandoek omhoog in Los Angeles3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Edmond Dantès

    Zal, indien hij aangesteld zou worden, een lid van het SCOTUS zijn, zonder enig moreel gezag over seksuele delicten. Zóu zichzelf uit ethisch standpunt dan telkens opnieuw moeten onthouden van de stemming.

  • Rik Connaerdt

    Die rechter had dit vooral niet moeten doen, nu lijkt hij helemaal schuldig.

  • Jules Steenwinckel

    Ik beklaag Mevr. Fords als ze één misstap doet en hij is rechter . ( wraak is zoet )