Katie probeerde uit leven te stappen toen ze 18 was. Ze krijgt 4 jaar later tweede kans met historische gezichtstransplantatie

Twitter
Een Amerikaanse die vier jaar geleden zelfmoord probeerde te plegen en dat overleefde, heeft een nieuwe kans in het leven gekregen. Katie Stubblefield (22) schoot zich op haar 18de in het gezicht en werd 4 jaar later de jongste Amerikaan ooit die een gezichtstransplantatie kreeg. Haar aangrijpende verhaal werd opgetekend door Nationale Geographic, dat haar tijdens het hele proces volgde.

Het incident gebeurde op 25 maart 2014. Katie ging toen door een moeilijke periode in haar leven. Ze had te kampen met gezondheidsproblemen en had al haar appendix en haar galblaas moeten laten wegnemen. Toen haar vriendje haar ook nog eens emotioneel een mes in de rug stak, knapte er iets in haar. Ze trok naar het huis van haar oudere broer in Mississippi, ging naar de badkamer, zette een geweer tegen haar hoofd en haalde de trekker over.

Ziekenhuis

“Haar gezicht was helemaal weg”, doet haar broer Robert zijn verhaal aan National Geographic. Hij vond haar en probeerde om haar de eerste hulp te geven. De hulpdiensten raceten haar naar het ziekenhuis, waar de dokters aanvankelijk dachten dat ze het niet zou halen.


Maar Katie toonde zich sterker dan iedereen dacht. Ze onderging 22 operaties vooraleer ze op 4 mei vorig jaar de jongste Amerikaan ooit werd die een gezichtstransplantatie onderging, na ruim een jaar op een wachtlijst. De operatie duurde 31 uur en gebeurde in de Cleveland Clinic in Ohio. (lees hieronder verder)

Katie met haar moeder in 2010.
Facebook Katie met haar moeder in 2010.
Facebook

Haar nieuwe gezicht was afkomstig van Adrea Schneider, die op haar 31ste stierf aan een overdosis drugs. Het was de grootmoeder van die vrouw die besliste om haar gezicht af te staan.

Nadat het gezicht verwijderd was, kreeg Katie een nieuw voorhoofd, nieuwe oogleden, nieuwe oogkassen, een neus, een mond, lippen, wangen, kaken en tanden. Dokters braken het been in het midden van haar gezicht om haar ogen mooi op een lijn te krijgen. Haar kaak werd gemaakt naar een scan van het gezicht van haar oudere zus. Katie kan nu 3 belangrijke operaties later weer ademen, kauwen en slikken zonder daarbij hulp nodig te hebben. (lees hieronder verder)

Ze deelt haar verhaal nu in de hoop dat het anderen mag inspireren om zich niet over te geven aan de wanhoop en niet te proberen om uit het leven te stappen. “Het leven is waardevol en mooi”, zegt ze nog. “Ik kan mijn gezicht nu eindelijk aanraken en het voelt geweldig.”

De jonge vrouw zal voor de rest van haar leven wel medicatie moeten nemen tegen mogelijke afstotingsverschijnselen. Ze wil nu gaan studeren en therapeute worden.

Krijgers

Fotografe Maggie Steber volgde Katie en haar familie tweeënhalf jaar en noemt hen “krijgers”. “Haar ouders zijn als adelaars, die hun jong beschermen. Katie heeft nu een missie in haar leven. Ze wil proberen om andere jonge levens te redden.” (lees hieronder verder)

Facebook

De complete reportage staat in het septembernummer van het magazine van National Geographic, maar je kan er ook online al iets van bekijken: zowel fotomateriaal als videomateriaal. Opgelet, het is niet voor gevoelige kijkers.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn. Telefonisch op het gratis nummer 1813 en online via zelfmoord1813.be
22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Juliette Francois

  Voor de mensen die het nog niet door hebben... Met het rechtse gezicht moet ze nu door het leven. En dat is dan nog een wonder aangezien ze alles, haar huid, elke tand, elk bot aan flarden schoot. Dat is echt geen cadeau... Op een bepaald ogenblik nam ze een enorme domme beslissing... Jammer toch...

 • Elisa deJong

  Elk mens wordt pijn gedaan.. Niet eenmalig.. Maar jezelf willen dóden.. Zooo jong?... Beter je bezatten en de volgende dag hulp zoeken. Het leven zullen er pijnlijke momenten zijn. Wens haar zeer veel sterkte. Wat zal vriendje zich schuldig voelen...

 • danny buyse

  Ik had een broer waar ik alle dagen contact mee had, ja alle dagen. Toch heeft hij zich van het leven beroofd en voelde ik mij enorm genegeerd, gepasseerd en in de steek gelaten. Niets of niemand kon hem daarvan weerhouden want hij was volledig ten einde raad en moest ik hem met één of ander middel hem kunnen terug halen zou hij mij het waarschijnlijk nog kwalijk nemen ook. Niet gemakkelijk allemaal en iedereen heeft zijn verschillende mening daarover.

 • rita lecrivaine

  Julio haar gezicht is het gezicht rechts, voordien was ze veel mooier !! Ocharme dat kind ! Een voorbeeld voor wie ?? Jonge meisjes die willen zelfmoord plegen !! Ben je niet beschaamd om zoiets te posten !!

 • Gerda Vetmuylle

  Johnny De Sutter, als je niets kent over hoe een depressie werkt op een menselijk lichaam gelieve je dan ook te onthouden van jouw ranzige realiteit. De enige zieke in dit verhaal zijn mensen zoals jij: geen empathie, geen greintje medeleven en afgunstig van iemand die een welverdiende 2de kans krijgt, schandelijk en marginaal zijn mensen zoals jij.