Katapulten ingezet om aapjes aan Taj Mahal weg te jagen na “ontvoering” van baby met dodelijke afloop

AFP
De iconische Taj Mahal is tegenwoordig niet meer in te denken zonder de al bijna even bekende resusapen die er rondhangen, intussen zelfs al met zo’n 700. Bewakingsagenten zijn nu gewapend met katapulten om ze weg te jagen. In november “kidnapten” de apen zelfs nog een baby, die het niet overleefde.

Dagelijks komen zo’n 25.000 toeristen over de vloer in het 17de eeuwse monument in India. Honderden jaren geleden was de omgeving van Agra een wildernis, waar ook resusapen, familie van de makaak, leefden. Het zijn hun afstammelingen die nu in de buurt van het paleis toeristen lastigvallen. Ze zijn op zoek naar eten en slaan daarvoor georganiseerd toe in groepsverband. Maar van katapulten zijn ze blijkbaar bang. Ze gaan al lopen als ze bewakers nog maar met zo’n slingerwapen zien zwaaien.

In november vorig jaar griste een groepje apen nog een baby van amper twaalf dagen weg van de voedende borst van zijn moeder. De resusapen beten het jongetje en lieten hem achter op een dak in de buurt. Het kind overleed aan zijn verwondingen.

Een paar maanden eerder werden ook al twee Franse toeristen gebeten door de apen. Zij moesten een vaccinatie tegen hondsdolheid krijgen.

REUTERS

Bezoekers, vooral buitenlanders, gaan er al te vaak van uit dat de aapjes schattig en lief zijn. Ze zoeken zelf toenadering en worden dan plots besprongen.

Bewakingsagenten konden de dieren niet langer verjagen met geschreeuw of gebaren. De oplossing bleek de katapult te zijn. Drastischere maatregelen waren uit den boze, omdat de plaatselijke bevolking overwegend uit hindoes bestaat en die associëren de aapjes met Hanoeman, een godheid die ze aanbidden en die de gedaante van een sprekende aap heeft.

Ook in New Delhi in de buurt van het presidentiële paleis en van de kantoren van de premier en enkele ministeries zijn de apen een ware plaag geworden. Ambtenaren wandelen er behoedzaam door de grotachtige gangen van de zandstenen gebouwen uit het koloniale tijdperk, uit angst voor de verstopte apen die klaarzitten om hen aan te vallen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hilde Geysen

    Die beesten hebben gewoon honger.Ze moeten ze vangen en steriliseren.

  • elke audenaert

    Enkele jaren geleden ook bezocht , maar over gans india is dit probleem, maar dit probleem hebben we ook gehad vorig jaar in Sri Lanka , en enkele jaren geleden in China en ook in Indonesie, heel belangrijk, begint niet te eten als ze in de buurt zijn, ze kunnen erg agressief zijn.

  • Jean-Pierre Vercruysse

    Inderdaad voor die aapjes moet men voorzichtig zijn, was ook aan de Taj Mahal een aantal jaren geleden en inderdaad ze kunnen soms erg agressief zijn!