Kasparov beschouwt alleen zichzelf als oppositie

UNKNOWN

De Russische schaakmeester Garry Kasparov heeft vandaag de ontmoeting bekritiseerd die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice in Moskou heeft gehad met de neoliberale econoom en voorzitter van de partij Jabloko (Appel,) Grigori Javlinski. Javlinski heeft "niets te maken met de oppositie", aldus Kasparov, die zichzelf ziet als de enige echte en legitieme criticus van het Kremlin.

Kasparov staat aan het hoofd van het partijtje Droegaja Rossija (Een Ander Rusland) en schnabbelt vrijblijvend wat bij als commentator van de neoconservatieve Amerikaanse krant Wall Street Journal.

START-verdrag
Rice was samen met Defensieminister Robert Gates maandag en dinsdag in de Russische hoofdstad voor gesprekken met hun Russische ambtgenoten over het VS-raketschild en het START-verdrag over het inkrimpen van het strategische wapenarsenaal.

Niet op lijst
Volgens Kasparov heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken "meegeholpen" in het opstellen van de lijst van mensen die Rice mocht ontmoeten. "En op die lijst prijkte noch Kasparov, noch de rechtsliberale oppositiepartij SPS. Aangezien het Kremlin zijn zegje had in het opstellen van de lijst, houdt dit in dat eenieder die er op prijkte volgens de voormalige wereldkampioen schaken geen echte "opponent van het regime" kan zijn. Dat geldt dus voor Javlinski, maar ook voor het voormalige onafhankelijke parlementslid Vladimir Ryzjkov, een resem politieke analisten en een vertegenwoordigster van de Russische bank VTB. Ryzjkov is misschien wel regimekritisch, gaf Kasparov toe, maar "hij betekent geen enkel gevaar" voor het Kremlin.

Kasparovs DR-partijtje mag volgens peilingen op zo'n anderhalve procent van de volksgunst rekenen. (afp/ka)