Kasich neemt het niet op tegen Trump als onafhankelijke: "Zou onnozel zijn"

John Kasich wordt geen onafhankelijke kandidaat om Donald Trump te dwarsbomen.
AP John Kasich wordt geen onafhankelijke kandidaat om Donald Trump te dwarsbomen.
De Republikeinse gouverneur van Ohio John Kasich, die begin deze maand uit de race stapte om presidentskandidaat voor zijn partij te worden, sluit uit dat hij als onafhankelijke kandidaat opkomt in november. "Dat zou een beetje onnozel overkomen", zo zei hij op CNN tijdens zijn eerste optreden sinds zijn opgave.

Sinds Kasichs opgave - en die van die andere concurrent Ted Cruz enkele uren eerder - op 4 mei is het definitief: Donald Trump wordt zonder ongelukken de kandidaat van de Republikeinse partij om het in november tegen Hillary Clinton of Bernie Sanders op te nemen.

Maar een aantal invloedrijke traditionele conservatieven weigert zich bij de uitslag neer te leggen en zoekt achter de schermen wanhopig naar een manier om hun eigen kandidaat te dwarsbomen. Onder andere voormalig verliezend presidentskandidaat Mitt Romney zou zijn partij niet aan iemand als Trump willen overlaten en hardnekkig op zoek zijn naar een derde onafhankelijke kandidaat. Die zou dan in een aantal sleutelstaten opkomen en de Republikeinse stemmen verdelen zodat Hillary Clinton zich van de overwinning verzekerd weet.

John Kasich, vaak genoemd als de grootste kanshebber voor die 'derde kandidatuur', vindt dat idee echter maar niks. "Ik ga dat niet doen", zo zei hij op CNN. "Ik heb het beste van mezelf gegeven als kandidaat. Een derde kandidaat in stelling brengen voelt gewoon niet juist aan. Het is niet constructief en niet gepast. Een derde kandidatuur zou een beetje onnozel overkomen."

'Een derde kandidaat in stelling brengen voelt gewoon niet juist aan. Het is niet constructief en niet gepast'

John Kasich

"Niet geneigd Trump te steunen"

Kasich kon tijdens het voorverkiezingsseizoen - dat trouwens nog altijd niet afgelopen is, vandaag trekken de inwoners van Oregon naar de stembus - nooit veel potten breken. Hoewel hij zichzelf profileerde als dé consensuskandidaat die de Republikeinse partij kon verenigen, sloeg zijn verhaal niet aan. Hij kon enkel zijn thuisstaat Ohio binnenhalen, maar bleef in de race in de hoop dat Trump nooit aan de nodige meerderheid van 1.237 afgevaardigden op de partijconventie in juli zou komen. Kasich zou zich daar dan kunnen opwerpen als het gematigde alternatief en zo de nominatie binnenhalen. Trumps steeds zwaardere overwinningen staken daar echter een stokje voor, en op 4 mei gooide Kasich, een dag na Ted Cruz, de handdoek in de ring.

Toch betekent Kasichs weigering om opnieuw in de race te stappen niet dat hij Trump nu steunt, laat staan zijn vicepresidentskandidaat wil worden. "Ik ben daar niet toe geneigd en ik ben nog niet van gedachte veranderd. Ik kan me heel moeilijk voorstellen - tenzij hij al zijn standpunten wijzigt en de partij kan verenigen - dat ik hierin (in Trumps campagne, red.) betrokken zou raken."

Volgens Kasich zal Trump in november sowieso verliezen als hij zijn standpunten en uitspraken niet wijzigt. Of hij zelf op zijn partijgenoot zal stemmen, wilde Kasich zelfs niet zeggen. Ook andere prominenten, zoals Huis-voorzitter Paul Ryan en de oud-presidenten Bush, weigerden eerder al hun steun voor Trump uit te spreken.

'Ik kan me heel moeilijk voorstellen - tenzij hij al zijn standpunten wijzigt en de partij kan verenigen - dat ik in Trumps campagne betrokken zou raken'

John Kasich