Karzai beschuldigt NAVO van 52 burgerslachtoffers

UNKNOWN
De Afghaanse president Hamid Karzai heeft vandaag gezegd dat de NAVO-troepen de raket hebben afgeschoten die vrijdag 52 onschuldige burgers doodde in het zuiden van Afghanistan.

Volgens een onderzoek van de geheime diensten werd vrijdag een huis beschoten "door een raket van de NAVO-troepen en kwamen er daardoor 52 burgers om, onder wie vrouwen en kinderen", zeggen de diensten van Karzai in een persbericht.
 
"De president maakte via telefoon zijn rouwbetuigingen over aan de families van de slachtoffers en riep de NAVO-troepen op alles in het werk te stellen om te vermijden dat burgers nog getroffen worden bij militaire operaties." De aanval vond plaats in het district Sangin, in de provincie Helmand, een bolwerk van de taliban.

"Ongegrond"
Het bevel van de NAVO in Afghanistan heeft de beschuldigingen compleet ongegrond genoemd. "Alle speculatie over de vermoedelijke burgerverliezen in het dorp Regey is volkomen ongegrond", verklaarde admiraal Greg Smith, de communicatiechef van de internationale troepenmacht ISAF.
 
"Het gezamenlijke onderzoek van ISAF en de Afghaanse regering over beschuldigingen inzake burgerverliezen bij het dorp Regey (...) heeft tot dusver geen bewijzen opgeleverd van burgers die gedood of verwond werden", voegt admiraal Smith er in een mededeling aan toe. (afp/adv)