Kapitein van Sea-Watch 3 opgepakt nadat schip met migranten aanmeert in Lampedusa

Archiefbeeld van de Seawatch 3.
Photo News Archiefbeeld van de Seawatch 3.
Carola Rackete, de kapitein van de Sea-Watch 3, een schip van de Duitse ngo Sea-Watch dat vaart onder Nederlandse vlag, is opgepakt toen het schip ondanks een verbod van de Italiaanse autoriteiten aanmeerde op het eiland Lampedusa. Dat heeft de woordvoerder van de ngo, Ruben Neugebauer, bekendgemaakt. Ze riskeert drie tot tien jaar cel.

De Sea-Watch 3 had tientallen migranten aan boord, die ruim twee weken geleden werden opgepikt voor de Afrikaanse kust. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA probeerde de Italiaanse politie met een boot verschillende keren te vermijden dat het schip de haven binnenkwam. De boot van de politie moest uiteindelijk aan de kant gaan om te voorkomen dat ze niet vast zou geraken aan de kade. 

"Basta! Op dit moment is de Sea-Watch 3 de haven van Lampedusa binnen aan het komen", tweette de ngo toen de boot met veertig migranten aan boord de haven bereikte. "Het is bijna zestig uur geleden dat we de noodtoestand uitriepen. Nogmaals is het aan ons, aan kapitein Carola Rackete en haar bemanning, om de veertig mensen in veiligheid te brengen.”

Volgens het persbureau Ansa riskeert kapitein Carola Rackete (31) drie tot tien jaar cel omdat ze tegen een oorlogsschip weerstand bood of geweld gebruikte. Het parket van Agrigento plaatste haar onder huisarrest.

Celstraf

Het schip van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch is in beslag genomen. Dit heeft Sea-Watch-woordvoerder Ruben Neugebauer zaterdag in Rome bevestigd. De migranten konden van boord gaan. Wat met de migranten zal gebeuren, is nog onduidelijk. Verscheidene landen, waaronder Duitsland, hebben zich bereid verklaard vluchtelingen die bescherming zoeken, op te nemen. 

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft de Italiaanse autoriteiten bekritiseerd wegens hun optreden tegen de reddingsboot van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch. “Reddingen op zee mogen niet worden gecriminaliseerd”, twitterde de SPD-politicus vandaag.”Het redden van mensenlevens is een humanitaire plicht”. Maas vindt dat de Italiaanse justitie deze zaak snel moet oplossen.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zag in een conflict tussen de Sea-Watch 3 en een vaartuig van de Italiaanse politie het bewijs dat de reddingswerkers op de Middellandse Zee criminelen zijn. “Ze hebben hun masker afgezet: Het zijn misdadigers”, aldus de leider van rechts-populistische partij Lega.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.