Kapitein Sea-Watch: “Geen gewelddadige actie gepleegd, enkel ongehoorzaam geweest”

Carola Rackete.
REUTERS Carola Rackete.
Carola Rackete, de kapitein van het reddingsschip Sea-Watch 3, heeft haar beslissing verdedigd om tegen de orders van de Italiaanse overheid in toch aan te meren in de haven van Lampedusa. Daarbij kwam het ook tot een aanvaring met een politieboot. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Bij het uitvoeren van het manoeuvre was er "geen sprake van een gewelddadige actie, enkel van ongehoorzaamheid", zo stelde haar advocaat.

De 31-jarige Duitse kapitein Rackete werd zaterdag gearresteerd toen ze, ondanks een verbod van de Italiaanse autoriteiten, met het schip van de Duitse ngo Sea-Watch aan land ging. De Sea-Watch 3 had veertig migranten aan boord, die ruim twee weken eerder waren opgepikt voor de Afrikaanse kust. De kapitein is onder huisarrest geplaatst en riskeert drie tot tien jaar cel omdat ze bij haar actie ook een boot van de Italiaanse douanepolitie raakte. Daarbij raakte niemand gewond.

De advocaat van Rackete heeft zondag in de Italiaanse krant Corriere della Sera een mededeling verspreid waarin Rackete haar visie op de feiten geeft. "De situatie was uitzichtloos. En mijn doel was alleen maar om uitgeputte en wanhopige mensen aan land te krijgen", zo luidt het. Rackete zegt dat ze vreesde voor zelfdodingen op haar boot.

"Er was alleen sprake van ongehoorzaamheid", aldus nog Rackete. "En ik heb een beoordelingsfout gemaakt bij het naderen van het dok. "Het was niet mijn intentie om iemand in gevaar te brengen. Ik heb me al geëxcuseerd en ik hernieuw mijn excuses."

De zaak dreigt tot spanningen tussen Rome en Berlijn te leiden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas had zaterdag op Twitter nog forse kritiek geuit op de arrestatie van Rackete. "Mensenlevens redden is een humanitaire verplichting. Reddingsacties op zee mogen nooit gecriminaliseerd worden. Het is aan het Italiaanse gerecht om snel duidelijkheid te brengen over de beschuldigingen.”

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, van de extreemrechtse partij Lega, had de actie van Rackete "misdadig" genoemd.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston FOUBERT

  Als wij in onze jeugd ongehoorzaam waren kregen we kletsen om de oren. Ze heeft haar willetje willen doordrukken om toch maar het geld van de mensensmokkelaars niet te ontlopen.

 • Stijn Billen

  Een vrouw met een hart en ballen

 • Nicolas Van Hoecke

  Ze heeft de keuzes voor zichzelf gemaakt en deze waren verkeerd. Als je ze oppikt aan de Afrikaanse kust is er geen reden om ze naar Italië (Europa) te brengen. Als kapitein moet je ook bevelen opvolgen anders ben je een "piraat". Maar 3-10 jaar zou wel veel zijn maar als dat de vaste straffen zijn....

 • willem merken

  En dat alle sponsors van dat schip en de kosten die het varen meebrengt (lonen, eten, brandstof, ) zelf opdraaien voor de kosten die die gelukszoekers meebrengen.

 • Fons Casteels

  Wanneer een kapitein een politieboot ramt, dan is dat geen "burgerlijke ongehoorzaamheid", maar een levensgevaarlijk maneuver. Voeg daarbij dat ze, als kapitein, weigerde om de bevelen van de havenautoriteiten op te volgen, en er kan maar één conclusie zijn: haar brevet moet ingetrokken worden. En inbeslagname van het schip.