Kapitein Schettino: "Op het schip ben ik de eerste na God"

BELGA
De voormalige kapitein van de Costa Concordia heeft zich op de tweede dag van zijn getuigenverklaring voor de rechtbank tegen de aanklachten verdedigd. Op het schip "ben ik als bevelhebber de eerste na God", zei Francesco Schettino voor de rechtbank in het Toscaanse Grosseto.

Na de schipbreuk van het enorme cruiseschip met 32 doden in januari 2012 had hij niet meteen alarm geslagen om het schip zo mogelijk nog dichter bij het eiland te sturen. "Anders waren de mensen in zee gesprongen, toen de Concordia na de aanvaring nog hoger in zee lag", verklaarde de 54-jarige zeeman volgens het persagentschap Ansa.

Bovendien had hij de bemanning aanwijzingen gegeven om de passagiers te kalmeren. "Ik vreesde voor paniek", zei Schettino, die zich sinds de zomer van vorig jaar als enige aangeklaagde voor de rechtbank moet verantwoorden. Er wordt hem onder andere dood door schuld ten laste gelegd.

De Costa Concordia raakte twee jaar geleden een rots voor het Italiaanse eiland Giglio en kapseisde. Bij het ongeluk kwamen 32 mensen om het leven.

AFP
AP