Kapitein rampschip negeerde waarschuwing

PHOTO_NEWS
De kapitein van het schip 'Oosterse Ster', dat maandag zonk op de Jangtse-rivier in China, besloot toch uit te varen na een waarschuwing voor stormweer. Die beslissing is belangrijk voor het onderzoek dat loopt naar de scheepsramp. De kapitein is gearresteerd en wordt verhoord.

Even voor de scheepsramp maandag op de Jangtse in China waarschuwde een lokaal maritiem kantoor voor zwaar weer met harde wind en onweer. Dat meldt de New York Times vandaag. Zeker twee schepen gooiden daarop hun ankers uit in de rivier om het noodweer af te wachten. De kapitein van het rampschip Oosterse Ster besloot echter door te varen. Die beslissing is nu een belangrijk onderdeel van het onderzoek naar de ramp.

Op beelden van een bewakingscamera op een ander schip, is te zien hoe de Oosterse Ster in het onweer in de nacht verdwijnt. De beelden staan op internet en zijn gemaakt ongeveer een halfuur voordat het schip kapseisde.

Aan boord van de Oosterse Ster waren 456 mensen. Veertien mensen hebben de ramp overleefd. Hulpverleners hebben tot nu toe 65 lichamen geborgen. De rest van de opvarenden wordt vermist.